Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Dikke frieten van aardappel en zoete aardappel

De frieten krijgen een heerlijke smaak dankzij de tijm.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 300 gram vastkokende aardappelen
  • 1 zoete aardappel
  • 1 theelepel tijm
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 rode grapefruit
  • 500 gram witlof
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 2 rundertartaartjes
  • peper
  • 1 eetlepel vloeibare margarine

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 200 °C.
  2. Schil de aardappelen en was ze. Snijd de aardappelen in de lengte een keer door. Snijd de helften in de lengte in 6 stukken. Leg de stukken aardappel in een bak met water, dan verkleuren ze niet.
  3. Doe de parten van de gewone aardappelen in een pan en giet er 2 cm water bij. Kook de aardappelen 5 minuten.
  4. Giet de gekookte aardappelen in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Voeg de parten zoete aardappel toe.
  5. Roer de tijm door de olie. Meng de olie met de handen door de parten aardappel.
  6. Verdeel de aardappelen over een bakplaat van de oven. Schuif de bakplaat in het midden van de hete oven.
  7. Laat de frieten in de hete oven in ca. 20-30 minuten gaar worden en goudgeel kleuren.
  8. Was de rozijnen.
  9. Schil de grapefruit dik en vang het sap op. Snijd het vruchtvlees uit de vliezen en halveer de partjes.
  10. Maak het witlof schoon en snijd de struikjes in repen. Meng er direct de rozijnen, grapefruit, het sap en de yoghurt door.
  11. Bestrooi de tartaartjes met peper.
  12. Bak het vlees in de hete margarine in 6 minuten bruin.
  13. Serveer de tartaartjes en de witlofsalade bij de frieten.

Extra informatie

Allergie info
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Aardappelen:
Bewaar aardappelen op een donkere, koele plaats tussen 4 en 7 °C. Door teveel licht worden ze groen en ontstaat de giftige stof solanine. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen. Verwijder de uitlopers. Snijd groene of blauwe plekjes er goed uit.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Witlof is deze maand (december) een seizoensproduct.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 510 kcal 510 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 30 gram 30 gram
Vezels 9 gram 9 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
0,4 gram 0,4 gram

Aanmelden Menu van de Week

 Bekijk het menu van deze week