Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Dolmeh felfel

Dolmeh felfel

Neda Oliai maakte dit lekkere recept voor ons. Neda: "In dit recept worden de paprika’s gevuld met onder andere freekeh. Freekeh is een tarwe die in de Palestijnse en Syrische keuken vaak wordt gebruikt in onder andere soepen en salades."
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 670 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 2 paprika's
  • 75 gram freekeh
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 10 gram verse koriander
  • 10 gram verse peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rozijnen
  • ½ bouillontablet met minder zout
  • ¾ theelepel kaneel
  • ¾ theelepel kurkuma
  • 100 gram mager rundergehakt
  • citroensap
  • ½ blik tomatenblokjes zonder zout
  • 1 theelepel honing
  • ½ theelepel munt
  • 100 ml magere Griekse yoghurt
  • 2 volkoren Libanese platbroden

Bereiding

  1. Was de paprika's, snijd de kapjes ervan af en houd apart. Verwijder de zaadlijst.
  2. Bereid de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Pel de ui en snijd fijn.
  5. Was de tomaten en snijd in blokjes.
  6. Was de koriander en peterselie en hak fijn.
  7. Bak de ui in een pan met de helft van de olie.
  8. Verkruimel de helft van het stukje bouillontablet en voeg samen met de helft van de kaneel en de helft van de kurkuma toe aan de ui.
  9. Doe het gehakt erbij en bak tot het gaar en rul.
  10. Voeg de tomaten toe en bak zacht en vochtig.
  11. Roer de kruiden, rozijnen, freekeh en wat citroensap erdoor.
  12. Verdeel de gehaktvulling over de paprika’s, plaats de kapjes erop en plaats in een ovenschaal.
  13. Besprenkel met de rest van de olie en giet wat water in de ovenschaal. Bak de paprika’s in 40-50 minuten in de oven tot de paprika’s zacht zijn.
  14. Meng de tomatenblokjes, honing, kaneel, kurkuma, wat citroensap, munt en de rest van de bouillontablet met een scheutje water. Breng aan de kook en laat de saus 10 tot 15 minuten sudderen. 
  15. Serveer de gevulde paprika’s met de tomatensaus, yoghurt en het brood.

Variaties

Vervang freekeh door gerst of zilvervliesrijst.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Paprika heeft deze maand (februari) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 670 kcal
Vet 20 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 88 gram
Waarvan suikers 28 gram
Vezels 12 gram
Eiwit 28 gram
Zout
1,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.