Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools
!

Schijf van Vijf krijgt doorontwikkeling

Tot half april verwerken we nieuwe wetenschappelijke inzichten over gezond, duurzaam en veilig eten. Tot die tijd blijft de Schijf van Vijf gewoon bruikbaar. Lees meer
Recept van het Voedingscentrum: Gehaktballetjes met bulgur en tomatensalade

Gehaktballetjes met bulgur en tomatensalade

De balletjes vul je met een mengsel van ui, pijnboompitten en kruiden.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 660 kcal

Ingrediënten

  • 300 ml water
  • 150 gram bulgur
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 15 gram pijnboompitten
  • 15 gram verse peterselie
  • 10 gram verse munt
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olie
  • peper
  • 200 gram mager rundergehakt
  • tijm
  • kaneel
  • 5 tomaten
  • citroensap

Bereiding

  1. Breng het water aan de kook en los het stukje bouillontablet erin op.
  2. Doe de bulgur in een kom en schenk de bouillon erover. Roer dit goed door en laat 10 minuten wellen.
  3. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudgeel.
  4. Was de kruiden en hak klein.
  5. Pel de ui en snijd klein.
  6. Bak de ui in de helft van de olie zacht. Schep er de helft van de pijnboompitjes en een beetje peterselie door. Breng op smaak met wat peper.
  7. Meng het gehakt met 3 eetlepels gewelde bulgur per persoon, de helft van het uimengsel, wat peper, tijm en kaneel. Vorm er 4 ovalen balletjes van per persoon. Maak een holletje in het midden en vul met wat uimengsel. Vouw goed dicht.
  8. Bak de gehaktballetjes in de rest van de olie in 8 minuten gaar en bruin.
  9. Was de tomaten en snijd in parten. Maak er met peterselie en wat citroensap een salade van.
  10. Meng de rest van de peterselie en munt, ui en pijnboompitten door de bulgur en serveer dit met de tomatensalade bij de gehaktballetjes.

Variaties

Liever vegetarisch? Gebruik kant-en-klare vegetarische gehaktballetjes.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Tomaat is deze maand geen klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor groente met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk of tropische groente met het Rainforest Alliance of Fairtrade keurmerk.
Kies bij voorkeur voor onbewerkt vlees (rund, varken, lam) met een topkeurmerk. Biologisch en Beter Leven 2 of 3 sterren zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 660 kcal
Vet 28 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram
Koolhydraten 60 gram
Waarvan suikers 9 gram
Vezels 16 gram
Eiwit 33 gram
Zout
0,5 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week