Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools
!

Schijf van Vijf krijgt doorontwikkeling

Tot half april verwerken we nieuwe wetenschappelijke inzichten over gezond, duurzaam en veilig eten. Tot die tijd blijft de Schijf van Vijf gewoon bruikbaar. Lees meer
Recept van het Voedingscentrum: Gevulde aubergine in tomatensaus met couscous en pompoen

Gevulde aubergine in tomatensaus met couscous en pompoen

Met couscous als basis kun je eindeloos variëren, zoals hier lekker met aubergine. De kruiden, pompoen en rozijnen zorgen voor warme smaken.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 560 kcal

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 takjes verse peterselie
  • 2 eetlepels olie
  • 150 gram vegetarisch gehakt
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 200 gram tomatenblokjes zonder zout (blik)
  • 200 gram pompoen
  • 300 ml water
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 150 gram volkoren couscous

Bereiding

  1. Was de aubergine. Halveer in de lengte en snijd het vruchtvlees uit de schil, maar houd een stevige rand over. Snijd het vruchtvlees klein.
  2. Pel de ui en knoflook en snijd klein.
  3. Was de peterselie en snijd klein.
  4. Verwarm de helft van de olie en bak hierin de helft van de ui glazig.
  5. Voeg de helft van de knoflook, het gehakt, het vruchtvlees van de aubergine, de helft van de peterselie, de komijn en het paprikapoeder.
  6. Verwarm de rest van de olie in een pan waarin de auberginehelften naast elkaar kunnen staan. Bak hierin de rest van de ui en de knoflook zacht. Voeg de tomatenblokjes toe en breng de tomatensaus op smaak met peper.
  7. Vul de auberginehelften met het gehaktmengsel en plaats in de pan met de tomatensaus.
  8. Laat de aubergines met een deksel op de pan in 30 minuten gaar worden.
  9. Maak de pompoen schoon, snijd in stukjes en kook in weinig water in 8 minuten gaar.
  10. Breng het water met het stukje bouillontablet aan de kook.
  11. Meng de rozijnen met de couscous en schenk de bouillon erover. Laat wellen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  12. Meng de pompoen door de couscous en breng op smaak met nog wat gemalen komijn.
  13. Strooi de rest van de peterselie erover en serveer met de gevulde aubergine en saus.

Extra informatie

Wil je zeker weten dat je vleesvervanger in de Schijf van Vijf staat? Gebruik onze gratis Kies Ik Gezond?-app. Of lees het etiket. Bekijk de criteria voor een goede vleesvervanger.  

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Pompoen is deze maand een klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor groente met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van noten, zaden, pitten en pinda's
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 560 kcal
Vet 13 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 72 gram
Waarvan suikers 21 gram
Vezels 20 gram
Eiwit 30 gram
Zout
1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week