Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools
!

Schijf van Vijf krijgt doorontwikkeling

Tot half april verwerken we nieuwe wetenschappelijke inzichten over gezond, duurzaam en veilig eten. Tot die tijd blijft de Schijf van Vijf gewoon bruikbaar. Lees meer
Recept van het Voedingscentrum: Mahi met dukkah, spinazie en bulgur

Mahi met dukkah, spinazie en bulgur

Neda Oliai maakte dit lekkere visrecept voor ons. Neda: 'Dit recept is geïnspireerd op het bekende Perzische gerecht mahi shekampor, waarbij een hele vis wordt gevuld met dukkah: een notenkruidenmengsel.'
  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 690 kcal

Ingrediënten

  • 600 gram spinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 bosuien
  • 15 gram verse peterselie
  • 15 gram verse koriander
  • 1 citroen
  • 15 gram ongezouten walnoten
  • 15 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • peper
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse of balsamicoazijn
  • 150 gram bulgur
  • 200 gram witvisfilet, zoals kabeljauw of tilapia
  • 1 eetlepel vloeibare margarine

Bereiding

  1. Was de spinazie en laat uitlekken.
  2. Pel de knoflook en snijd klein.
  3. Maak de rode peper schoon, verwijder eventueel de zaden en snijd fijn.
  4. Was de bosuien, peterselie en koriander en hak fijn.
  5. Was de citroen en pers het sap van de helft uit. Snijd de rest in plakjes.
  6. Hak de noten en pitten fijn.
  7. Verwarm de helft van de olie en bak daarin de knoflook, rode peper, bosui, peterselie, koriander, walnoten en pijnboompitten 5 minuten aan.
  8. Breng op smaak met peper en blus af met de granaatappelmelasse en wat van het citroensap. Laat het in een kom iets afkoelen.
  9. Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  10. Dep de vis droog met keukenpapier en was je handen.
  11. Schep de helft van het kruiden-notenmengsel op de filets en druk iets aan. Leg er wat plakjes citroen op.
  12. Bak de vis in de margarine in 5-7 minuten gaar met een deksel op de pan. 
  13. Bak de spinazie in de rest van de olie gaar en schep de rest van het kruiden-notenmengsel erdoor. Breng op smaak met wat citroensap.
  14. Serveer de vis en spinazie bij de bulgur.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda Oliai deelt met ons de lekkerste recepten uit het Midden-Oosten. Meer recepten van Neda:

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Spinazie is deze maand geen klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor groente met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk of tropische groente met het Rainforest Alliance of Fairtrade keurmerk.
Duurzaam eten Citroen is deze maand geen klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor fruit met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk of tropisch fruit met het Rainforest Alliance of Fairtrade keurmerk.
Kies bij voorkeur voor magere vis met een topkeurmerk. MSC/ASC, Biologisch en Vis met een groene score op de VISwijzer zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 690 kcal
Vet 27 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 59 gram
Waarvan suikers 6 gram
Vezels 17 gram
Eiwit 42 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week