Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Notenbrood met bietensalade en zoete aardappelpuree

Notenbrood met bietensalade en zoete aardappelpuree

Dit kruidige notenbrood met pompoen vormt met een frisse bietensalade en zoete aardappelpuree een heerlijk gerecht voor de koude dagen.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 455 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram (winter)wortel
  • 5 gram verse kruiden, zoals peterselie, tijm en rozemarijn
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 50 gram ongezouten noten, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen
  • 50 gram witte bonen (uitlekgewicht, blik)
  • 4 theelepels mosterd
  • 200 gram pompoen
  • 400 gram zoete aardappelen
  • 75 ml verrijkte sojadrink
  • kaneel of koek- en speculaaskruiden
  • 200 gram rode bieten (gekookt)
  • 2 gram verse dille
  • 1 theelepel (balsamico)azijn
  • ½ theelepel ahornsiroop

Materialen

Staafmixer/keukenmachine, kleine ovenschaal, bakpapier

Bereiding

  1. Pel de sjalot en knoflook en snijd klein. 
  2. Maak de wortel schoon en rasp fijn.
  3. Was de kruiden en hak klein. Houd een deel achter voor garnering.
  4. Verhit de margarine in een pan en bak de sjalot, knoflook, wortel en kruiden in 5-10 minuten zacht.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  6. Hak de noten met een staafmixer of in een keukenmachine klein.
  7. Spoel de bonen af en laat uitlekken. Pureer met een staafmixer of in een keukenmachine tot een puree.
  8. Meng het gebakken wortelmengsel met de noten, de bonenpuree en de 3/4 van de mosterd. Breng op smaak met peper.
  9. Maak de pompoen schoon en snijd in dunne plakken.
  10. Bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier.
  11. Beleg de bodem met 1/3 van de pompoenplakken. Verdeel de helft van het wortel-notenmengsel over de pompoen en druk met een lepel aan. Herhaal dit nog een keer en dek af met de rest van de pompoenbladen.
  12. Strooi er wat peper en de overige kruiden over. Bak het notenbrood voor 45-60 minuten in de oven. 
  13. Schil de zoete aardappelen, snijd in blokjes en kook in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  14. Breng de sojadrink aan de kook.
  15. Maak van de aardappelen en sojadrink een puree. Breng op smaak met wat kaneel. 
  16. Snijd of schaaf de bieten in dunne plakjes.
  17. Was de dille en hak klein. Houd wat dille apart voor de garnering.
  18. Meng de azijn met de rest van de mosterd en ahornsiroop tot een dressing. Breng op smaak met dille. Voeg eventueel een scheutje water toe als de dressing te dik is.
  19. Meng de plakjes bieten voorzichtig met de dressing.
  20. Serveer het notenbrood met de zoete aardappelpuree en bietensalade.

Variaties

Vervang de sojadrink door halfvolle melk en gebruik in plaats van ahornsiroop honing.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Pompoen is deze maand (december) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 455 kcal
Vet 22 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 43 gram
Waarvan suikers 30 gram
Vezels 15 gram
Eiwit 14 gram
Zout
0,9 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week