Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Paddenstoelengratin met rettichsalade en aardappelpuree

Paddenstoelengratin met rettichsalade en aardappelpuree

De rettichsalade en de aardappelpuree serveer je apart.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 400 gram paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, shiitake en oesterzwammen)
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • peper, tijm
  • 4 eieren
  • 200 ml halfvolle melk
  • 25 gram geraspte belegen 30+ kaas
  • 250 gram rettich of rammenas
  • 1 winterwortel
  • ½ perssinaasappel
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Kook ze in een bodempje water met een deksel op de pan in 20-25 minuten gaar.
  2. Warm de oven voor op 200 °C.
  3. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken of repen.
  4. Pel de sjalot en snijd hem klein.
  5. Fruit de sjalot in de margarine zacht.
  6. Bak de paddenstoelen kort mee en maak dit op smaak met peper en tijm.
  7. Schep de paddenstoelen in een ovenvaste schaal.
  8. Klop de eieren los met 75 ml melk en wat peper.
  9. Schenk dit over de paddenstoelen. Strooi de geraspte kaas erover.
  10. Laat het gerecht in de hete oven in ca. 20 minuten stevig worden en kleuren.
  11. Maak de rettich en de wortel schoon en rasp de groente grof. Maak op smaak met wat sinaasappelsap.
  12. Breng de rest van de melk aan de kook.
  13. Stamp de gare aardappelen fijn en maak er met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree van.
  14. Serveer de rettich-wortelsalade en de aardappelpuree bij de gratin.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Geraspte kaas:
Bewaar een restje geraspte kaas in een goed gesloten verpakking maximaal 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Oesterzwammen is deze maand (december) een seizoensproduct.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Vrij van gluten

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 530 kcal 530 kcal
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 30 gram 30 gram
Zout
0,9 gram 0,9 gram

Aanmelden Menu van de Week

 Bekijk het menu van deze week