Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Pilav met kruiden en noten

Pilav met kruiden en noten

Pilav is een verrukkelijk gerecht uit het Midden-Oosten.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 590 kcal
  •  

Ingrediënten

  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 2 eetlepels citroensap
  • mespunt saffraandraadjes
  • 1 ui
  • 1 vleestomaat
  • 2 kardemompeultjes
  • 1 eetlepel olie
  • ½ kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram sperziebonen
  • 5 takjes peterselie
  • 50 gram walnoten

Bereiding

  1. Breng 300 ml water met het stukje  bouillontablet en 1 eetlepel citroensap tegen de kook aan en laat hierin de draadjes saffraan een paar minuten trekken.
  2. Pel de ui en snijd hem klein.
  3. Was de tomaat en snijd hem in blokjes.
  4. Kneus de kardemompeulen. Wrijf de zaadjes uit de peulen fijn met een houten lepel.
  5. Verwarm de olie en fruit hierin de kardemom, kaneel en kruidnagels tot het gaat geuren. Voeg de ui toe en fruit deze mee.
  6. Voeg de blokjes tomaat en de rijst toe en roer tot alle rijst gemengd is met de olie.
  7. Giet de bouillon erbij en kook de rijst 10 minuten. Kijk hiervoor op de verpakking van de rijst.
  8. Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal.
  9. Kook de sperziebonen in weinig water in 10 minuten gaar.
  10. Neem de pan met rijst van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten staan. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.
  11. Was de peterselie en knip het klein.
  12. Hak de walnoten grof.
  13. Meng op het laatst de peterselie door de pilav en strooi de noten erover. Geef de sperziebonen erbij.

Allergie-informatie

Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje afgesloten citroensap is in de koelkast weken houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 590 kcal
Vet 26 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 68 gram
Waarvan suikers 6 gram
Vezels 12 gram
Eiwit 15 gram
Zout
< 0.1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week