Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Rijkgevulde moussaka

Rijkgevulde moussaka

Een gezondere, vegetarische variant op de Griekse klassieker.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 610 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 400 gram (vastkokende) aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 150 gram vegetarisch gehakt
  • 300 gram tomatenblokjes zonder zout (blik)
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel oregano
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 15 gram volkoren tarwemeel
  • 150 ml halfvolle melk
  • peper
  • 40 gram jonge kaas 30+ (geraspt)

Materialen

Ovenschaal

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook in weinig water in 15 minuten beetgaar.
  2. Was de aubergine en snijd in dunne plakken. 
  3. Pel de ui en de knoflook en snijd fijn.
  4. Druppel de helft van de olie over de aubergine.
  5. Verwarm een pan en bak hierin de aubergine gaar. Neem de aubergine uit de pan.
  6. Bak de ui en knoflook in de rest van de olie zacht
  7. Voeg het vegetarische gehakt toe en bak even mee.
  8. Voeg de tomatenblokjes, kaneel en oregano toe en laat 10 minuten inkoken totdat het meeste vocht verdampt is. 
  9. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  10. Verwarm de margarine en meng de meel erdoor. 
  11. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer steeds totdat deze is opgenomen en er geen klontjes meer zijn.
  12. Warm de saus door en voeg naar smaak peper toe.
  13. Snijd de aardappelen in plakjes.
  14. Vet de ovenschaal eventueel in en bedek de bodem met de helft van de aardappelen.
  15. Leg de helft van de aubergine erboven op. Herhaal met de rest van de aardappelen en aubergine.
  16. Schenk de tomatensaus eroverheen. 
  17. Voeg de kaas toe aan de witte saus en verdeel deze voorzichtig over de tomatensaus.
  18. Laat de moussaka in 20 minuten goudgeel kleuren in de oven.

Extra informatie

Wil je zeker weten dat je vleesvervanger in de Schijf van Vijf staat? Gebruik onze gratis Kies Ik Gezond?-app. Of lees het etiket. Bekijk de criteria voor een goede vleesvervanger.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Aubergine heeft deze maand (februari) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 610 kcal
Vet 23 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram
Koolhydraten 60 gram
Waarvan suikers 17 gram
Vezels 17 gram
Eiwit 33 gram
Zout
1,8 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.