Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Surinaamse bruine bonen met rijst

Surinaamse bruine bonen met rijst

Dit recept is in samenwerking met Jennifer Jessica van ‘Surinaams koken met Jen’ geschreven. Makkelijk te maken en heerlijk voedzaam! De bruine bonen zijn een goede vervanging van vlees.
  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 675 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram kousenband
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • 6 pimentkorrels
  • 1 laurierblad
  • 200 ml water
  • 400 gram bruine bonen (uitlekgewicht, blik)
  • 5 gram verse selderij

Bereiding

  1. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Pel de ui en knoflook en snijd klein.
  3. Maak de kousenband schoon en snijd in stukjes.
  4. Was de tomaten en snijd in blokjes.
  5. Bak de ui en knoflook zacht in de olie. Bak de tomaten en tomatenpuree kort mee.
  6. Voeg de pimentkorrels en het laurierblad toe. Schenk het water erbij en breng het geheel aan de kook.
  7. Kook de kousenband in weinig water in 15 minuten gaar.
  8. Spoel de bruine bonen af en laat uitlekken.
  9. Voeg de bruine bonen toe aan de tomaten en stoof het geheel nog 10 minuten.
  10. Verwijder de pimentkorrels en het laurierblad.
  11. Was de selderij en snijd klein.
  12. Meng de selderij door de bonen en serveer de rijst en kousenband erbij.

Extra informatie

Samenwerking

Dit recept is in samenwerking met Jennifer Jessica van ‘Surinaams koken met Jen’ geschreven.

Jen

Jen maakte voor ons ook een aantal recepten, bekijk ze!
Cassave met gestoofde kip en kousenband
Bakbanaan met gerookte makreel en spitskool
Saotosoep
Bietensalade
Nasi met sperziebonen en eierreepjes
Pindasoep met tom tom
Broodje tonijnsalade met tomaat
Bami met komkommer op zuur
Tropische amandelpannenkoeken

Variaties

Vervang kousenband met sperziebonen. Ook lekker met zuurgoed met komkommer en ui.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (februari) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 675 kcal
Vet 14 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 101 gram
Waarvan suikers 10 gram
Vezels 24 gram
Eiwit 24 gram
Zout
0,7 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.