Menu
Zoek

Asperges koken

Heerlijke aspergerecepten, tips voor het kopen van asperges en meer.

Wanneer is het aspergeseizoen?

Het aspergeseizoen loopt van april t/m juni. Afhankelijk van het weer zijn Hollandse asperges uit volle grond vanaf half/eind april te koop. Dan zijn het een klimaatvriendelijke keuze. Voor die tijd zijn er ook asperges, maar dan wordt de grond soms verwarmd.

Hoelang moet je asperges koken?

Asperges kook je afhankelijk van de dikte en grootte in 8-10 minuten. Kook ze in weinig water en niet te lang. Zo blijven vitamines en smaak het beste behouden. Of stoom asperges, dan behouden ze de meeste smaak.

Hoe kun je asperges het beste bewaren?

Verse witte asperges bewaar je het beste in de koelkast omwikkeld in een vochtige theedoek. Groene en paarse asperges bewaar je het beste in een open plastic zak in de koelkast. Houd daarbij de onderkant van de asperges nat.

Hoe weet je of asperges vers zijn?

Wrijf de asperges voorzichtig over elkaar: bij een piepend geluid zijn ze vers. Hoe minder het piept, hoe minder vers ze zijn. Als ze verpakt zijn in een bakje kun je op het etiket zien hoe lang ze nog houdbaar zijn.

Moet je asperges schillen?

Witte asperges kun je het beste schillen met een dunschiller. Bij groene asperges is schillen niet nodig. Snijd bij zowel witte als groene asperges een stuk van de harde onderkant af.

Kun je asperges invriezen?

Asperges kun je invriezen. Blancheer ze wel eerst even. In de vriezer zijn ze tot 1 jaar houdbaar. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, je kunt ze direct in een pan kokend water doen.

Recepten met witte asperges

Recept van het Voedingscentrum: Aspergesoep

Aspergesoep

Zelfgemaakt het allerlekkerst
Recept van het Voedingscentrum: Aspergesalade met garnalen

Aspergesalade met garnalen

Proef de lente
Recept van het Voedingscentrum: Asperges met noten

Asperges met noten

Met krielaardappelen en bosui
Recept van het Voedingscentrum: Spaanse asperges

Spaanse asperges

Pittige variant van asperges met ei
Recept van het Voedingscentrum: Asperges met amandelkruimels

Asperges met amandelkruimels

Zacht en knapperig
Recept van het Voedingscentrum: Spaghetti met asperges en zalm

Spaghetti met asperges en zalm

Perfecte combinatie
Recept van het Voedingscentrum: Filobakjes met witte asperges en ei

Filobakjes met witte asperges en ei

Gouden pakketje
Recept van het Voedingscentrum: Geroosterde asperges

Geroosterde asperges

Simpel vol smaak

Recepten met groene asperges

Recept van het Voedingscentrum: Groene aspergesoep met crostini

Groene aspergesoep met crostini

Een kom vol kleur en smaak
Recept van het Voedingscentrum: Frittata met groene asperges

Frittata met groene asperges

Een heerlijk lentegerecht
Recept van het Voedingscentrum: Aspergesalade met waterkers

Aspergesalade met waterkers

Frisse groene salade
Recept van het Voedingscentrum: Gegrilde zomergroente

Gegrilde zomergroente

Gezond genieten van de barbecue
Recept van het Voedingscentrum: Penne met groene asperges en walnotensaus

Penne met groene asperges en walnotensaus

De lente op je bord
Recept van het Voedingscentrum: Aspergesalade met ei

Aspergesalade met ei

Met yoghurt-dressing

Elke week lekkere recepten in je mailbox?

Vegetarische favorieten

Wekelijkse inspiratie voor iedereen die minder of geen vlees wil eten.

Bekijk een voorbeeld

Menu van de week

Ontvang elke week recepten die gezond eten makkelijk maken.

Bekijk een voorbeeld

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.