Bij blancheren kook je groente of fruit beetgaar in kokend
water en koel je het vervolgens snel af in ijswater. Zo stop je het kookproces,
wat helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden. Geblancheerde groente
en fruit kun je gebruiken in bijvoorbeeld een wokgerecht, salade of nagerecht.
Ook kun je ze na het blancheren in porties invriezen.
Lees ook: Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert?
Handige kookvideo
Onze chef Maryam laat zien hoe je stap voor stap groente blancheert.
Wat
heb je nodig voor blancheren?
- Verse
groente of fruit naar keuze, zoals broccoli, sperziebonen, wortelen,
bloemkool, nectarine en pruimen
- Een
pan met kokend water
- Een
kom met ijswater
- Een
schuimspaan, zeef of vergiet
Stap voor stap blancheren
- Was
de groente of het fruit en verwijder eventuele pitten.
- Snijd
de groente of het fruit indien nodig in gelijkmatige stukken.
- Breng
een pan met water aan de kook.
- Kook
de groente of het fruit kort in het water. Meestal tussen de 1-3 minuten,
afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid.
-
Gebruik
een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en
dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen. Zo blijft
de kleur en textuur van de groente of het fruit behouden.
-
Laat
de groente of het fruit een paar minuten in het ijswater liggen totdat ze volledig
zijn afgekoeld.
- Giet
de groente of het fruit af in een zeef of vergiet om het overtollige water te
verwijderen.
-
Droog
de groente of het fruit goed voor je ze invriest.
Makkelijke, gezonde en lekkere recepten
Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? In het recept hieronder ga je aan de slag met blancheren.