Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe blancheer ik?

Bij blancheren kook je groente of fruit beetgaar in kokend water en koel je het vervolgens snel af in ijswater. Zo stop je het kookproces, wat helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden. Geblancheerde groente en fruit kun je gebruiken in bijvoorbeeld een wokgerecht, salade of nagerecht. Ook kun je ze na het blancheren in porties invriezen.

Lees ook: Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert?

blancheren

Wat heb je nodig voor blancheren?

  • Verse groente of fruit naar keuze, zoals broccoli, sperziebonen, wortelen, bloemkool, nectarine en pruimen
  • Een pan met kokend water
  • Een kom met ijswater
  • Een schuimspaan, zeef of vergiet

Stap voor stap blancheren

  1. Was de groente of het fruit en verwijder eventuele pitten.
  2. Snijd de groente of het fruit indien nodig in gelijkmatige stukken.
  3. Breng een pan met water aan de kook.
  4. Kook de groente of het fruit kort in het water. Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid.
  5. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen. Zo blijft de kleur en textuur van de groente of het fruit behouden.
  6. Laat de groente of het fruit een paar minuten in het ijswater liggen totdat ze volledig zijn afgekoeld.
  7. Giet de groente of het fruit af in een zeef of vergiet om het overtollige water te verwijderen.
  8. Droog de groente of het fruit goed voor je ze invriest.

Handige kookvideo

Onze chef Maryam laat zien hoe je stap voor stap groente wokt.

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? In het recept hieronder ga je aan de slag met blancheren.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/pompoenlasagne-en-spinazie-ricottavulling.aspx">Pompoenlasagne en spinazie-ricottavulling</a>