Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gebruik ik de barbecue?

Bij barbecueën rooster je groente, aardappeltjes, vlees(vervangers), vis, kip of fruit. Dit doe je op een houtskool-, gas- of elektrische barbecue. Met een bbq-tang draai je een maiskolf of vegaburger makkelijk om. En met wat salade en volkoren stokbrood erbij is je BBQ compleet!

stap voor stap barbecuen

Stap voor stap barbecueën

  1. Zorg dat de barbecue goed heet is. Een gas- of elektrische barbecue is in ongeveer 10 minuten op temperatuur. Een houtskool barbecue heeft een half uur tot een uur nodig. Er zijn dan geen vlammen meer en de kolen zijn bedekt met een laagje witte as.
  2. Is de barbecue goed heet? Leg dan de producten die de langste tijd nodig hebben er als eerste op. Bekijk hoe lang verschillende producten op de barbecue moeten in de tabel hieronder. Daarin staat ook of het handig is om het product voor te garen, en zo ja hoelang.
  3. Draai producten op de barbecue om met een tang of ander barbecuegereedschap. Keer het regelmatig, om zo te voorkomen dat het aanbrandt. Zie je toch zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. In verbrande producten zitten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.
Tabel: Hoelang moet iets op de barbecue?

In de tabel hieronder zie je hoelang iets op de barbecue moet om het goed gaar te maken. En bij welke producten  het handig is om het van te voren alvast te garen.

Soort voorgaren (minuten)
roostertijd (minuten)
Vlees


Barbecueworstje - 6-10
Entrecote - 14-16
Gehaktspies - 10-12
Hamburger - 10-12
Lamskotelet - 6-8
Satéstokje 5 5
Saucijsje 10 10
Spareribs 30 10
Spies met vlees - 10
Kip
Drumsticks 20 10
Kipkarbonade 20 10
Kippenpoot 30 15
Kipsaté 5 5
Vis
Vismoten - 10
Vis, heel - 12-16
Garnalen - 6-8
Mosselen - 6-8
Vleesvervangers
Vegetarische spies - 6-8
Vegetarische burger - 8-10
Groente
Groente in parten - 4-6
Halve aubergine 10 10
Gevulde courgette 10 10
Maiskolf 12-14 6-8
Aardappel 15 10
Fruit
Appel, heel - 20
Ananasschijf - 4-6
Banaan - 10
sluiten

Tips bij de barbecue

Hoe kan ik duurzamer barbecueën?

  • Een gasbarbecue heeft de minste milieu-impact. Bijkomend voordeel: het zorgt voor een constante temperatuur, zodat producten goed en geleidelijk garen.
  • Heb je een houtskoolbarbecue? Dan zijn kokosbriketten beter voor het milieu dan houtbriketten, omdat er minder schadelijke stoffen vrijkomen én je hebt er minder van nodig. Voor 4 personen is 1 kilo kokosbriketten genoeg waar je anders 2,5 kilo houtskool zou verbruiken.
  • Wat minder vlees op de barbecue en meer plantaardige producten, zoals groente, aardappeltjes of vleesvervangers, zorgt ook voor een lagere milieubelasting.

Hoe voorkom ik buikpijn?

Je wilt natuurlijk niet dat jij en je gasten na de barbecue buikklachten krijgen. Bekijk alle tips voor een veilige barbecue. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie.

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere barbecuerecepten voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/kleurige-vegetarische-barbecuespiesen-met-mais.aspx">Kleurige vega barbecuespiesen met mais</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gemarineerde-kipspiesjes.aspx">Gemarineerde kipspiesjes</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/visspiesen-met-mangomosterd.aspx">Visspiesen met mangomosterd</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gegrilde-zomergroente.aspx">Gegrilde zomergroente</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gevulde-portabellas-met-geitenkaas.aspx">Gevulde portabella's met geitenkaas</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/exotisch-fruitpakketje.aspx">Exotisch fruitpakketje</a>