Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe roerbak of wok ik?

Bij wokken, ook wel roerbakken genoemd, bak je supersnel klein gesneden groenten, vlees, vis en/of kip op hoge temperatuur gaar in een klein beetje olie. Zo behoud je veel smaak en vitamines. En groente blijft lekker knapperig. Haal de wokpan of wadjan uit de kast en wokken maar!

hoe wok ik kookhulp

Stap voor stap wokken

 1. Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes.
 2. Verhit een wokpan op een hoge temperatuur. Als waterdruppels op de bodem opspringen en snel verdampen, is de wok goed heet.
 3. Voeg 1 eetlepel olie toe met een neutrale smaak die je op hoge temperaturen kan verhitten. Denk aan zonnebloemolie of roerbakolie. Eventueel kun je tijdens het wokken nog een beetje olie toevoegen.
 4. Laat de olie heet worden. Beweeg de olie heen en weer in de wok.
 5. Doe de ingrediënten in de wokpan. Niet alles hoef je even lang te wokken. Volg de stappen hieronder en afhankelijk van de producten die je gebruikt, kun je stap 6 en/of stap 7 overslaan.
 6. Maak je een gerecht met blokjes vlees(vervanger), kip, vis of garnalen? Wok deze als eerst. Schep goed door met een houten lepel tot alles gaar is.
 7. Doe stevige groente met een langere gaartijd in de wok, zoals sperziebonen, bloemkool, broccoli, ui, kool en wortel. Of kook deze groente kort voor en voeg ze toe bij stap 8.
 8. Voeg als laatste groente met een korte bereidingstijd toe, zoals blokjes courgette, paprika, champignons en taugé.
 9. Maak op smaak met kruiden en specerijen. Wok alles nog een paar minuten.
Welke wokpan gebruik ik?

Er zijn verschillende soorten wokpannen:

 • Wok van plaatstaal: snel op temperatuur.
 • Wok van gietijzer: zwaar en het duurt lang voor de wok heet is. De wok blijft nog lang warm.
 • Wok met een antiaanbaklaag: gebruik een kunststof of houten spatel want anders beschadigt de laag.
sluiten

Handige kookvideo

Onze chef Maryam laat zien hoe je stap voor stap groente wokt.

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere wokgerechten op een rijtje gezet.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/kip-met-noedels-in-de-wok.aspx">Kip met noedels in de wok</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/geroerbakte-spruitjes.aspx">Geroerbakte spruitjes</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/snelle-wokschotel-met-jonge-kapucijners.aspx">Snelle wokschotel met jonge kapucijners</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/vis-op-zn-vietnamees.aspx">Vis op z'n Vietnamees</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/geroerbakte-spinazie-op-oosterse-wijze.aspx">Geroerbakte spinazie op oosterse wijze</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/roerbakgerecht-met-prei-ei-en-cashewnoten.aspx">Roerbakgerecht met prei, ei en cashewnoten</a>