Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gebruik ik de frituurpan?

Bij frituren dompel je eten helemaal onder in hete olie. Je gebruikt hiervoor een frituurpan of een pan op het fornuis gevuld met olie. Frituren is altijd een minder gezonde bereidingswijze, omdat je veel vet en daarmee veel calorieën toevoegt aan je product.

frituren

Stap voor stap frituren

  1. Zorg dat de frituurpan voor maximaal de helft met olie is gevuld. Niet meer, anders kan de pan overstromen en in de brand vliegen.
  2. Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat je product niet goed gaar wordt. Boven 175°C kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
  3. Doe je product(en) voorzichtig in de frituurpan. Frituur niet te veel tegelijk. De olie koelt dan te veel af en gaat bruisen. Ook neemt het gerecht meer vet op als de olie kouder is.
  4. Als de producten mooi goudgeel gekleurd zijn, kun je ze met een frituurmandje of schuimspaan uit de olie halen. Laat ze op een laag keukenpapier goed uitlekken.

Tips bij het frituren

Waarin kan ik het beste frituren?

Je kunt het beste frituren in vloeibaar frituurvet of plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of olijfolie. In olie of vloeibaar frituurvet zit minder verzadigd vet dan in vast frituurvet. Verzadigd vet is niet goed voor je hart en bloedvaten.

Na zo’n 5 tot 7 keer gebruiken is het tijd om het frituurvet of de olie in zijn geheel te vervangen. Vervang het eerder als het sterk ruikt of smaakt, het er donker of stroperig uitziet of gaat walmen of schuimen. Dan bevat de olie schadelijke stoffen, zoals acrylamide en PAK's.

Spoel het frituurvet of de olie niet door gootsteen of toilet maar zamel het apart in, bijvoorbeeld in de oorspronkelijke flessen. Je kunt het vet weggooien in een gele container die je vindt bij supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten.

Hoe bak ik friet/patat mooi goudgeel?

Je bakt friet/patat goudgeel door ze op maximaal 175 °C te verhitten, kleine hoeveelheden in de frituur te doen en het op tijd eruit te halen. Lees meer tips.