Menu
Zoek

Hoe maak ik zelf sauzen en dips?

Lekkere sauzen voor bij een maaltijd maak je makkelijk zelf. Bijvoorbeeld pastasaus, chilisaus, barbecuesaus of knoflooksaus. Ook dips als guacamole, hummus en tzatziki zijn zelfgemaakt het allerlekkerst. En probeer eens zelf pesto of een dressing voor een salade te maken. Makkelijk, gezond en lekker!

zelfgemaakte sauzen en dips

Zelfgemaakte sauzen

Met een sausje kun je een gerecht nog lekkerder maken. En dan natuurlijk niet uit een pakje of zakje, maar gewoon zelfgemaakt! Van Big Mac saus en knoflooksaus tot een zoete vanillesaus. De recepten vind je hieronder.

BBQ saus

Ingrediënten

  • 2 uien         
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels appelmoes zonder toegevoegde suiker
  • 800 gram tomatenblokjes zonder zout (blik)
  • 100 ml tomatenketchup
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder

Bereiding

  1. Maak de uien, knoflook en peper schoon en snijd het klein.
  2. Bak de ui, de knoflook en de peper in de olie zacht.
  3. Voeg de appelmoes toe en bak dit even mee.
  4. Voeg de tomatenblokjes, tomatenketchup, azijn, het mosterdpoeder en paprikapoeder toe. Laat dit 20 minuten zacht sudderen.
  5. Pureer de saus met een staafmixer of in de keukenmachine en laat de saus afkoelen.
  6. Breng de saus eventueel extra op smaak met wat peper en azijn.

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Recepten met BBQ saus

Deze saus smaakt heerlijk bij kip, burgers, groentespiesjes of geroosterde aardappelen van de barbecue. Maar er is nog veel meer mogelijk met BBQ saus. Bekijk onze recepten met barbecuesaus.

sluiten
Big Mac saus

Ingrediënten

  • 1 augurk
  • 120 gram magere kwark of Griekse yoghurt 
  • 1 eetlepel ketchup zonder toegevoegde suikers
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper    

Bereiding

  1. Hak de augurk fijn.
  2. Meng alle ingrediënten in een kom. Breng extra op smaak met peper.  

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Recepten met Big Mac saus

Dit is natuurlijk dé saus voor bij een (vega)burger. Bekijk al onze recepten voor burgers.

sluiten
Bolognesesaus (pastasaus met gehakt)

Deze klassieke pastasaus met gehakt is bij elke pasta een succes.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 (winter)wortel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram mager rundergehakt
  • 400 gram tomatenblokjes zonder zout (blik)
  • gedroogde of verse oregano of Italiaanse kruiden

Bereiding

  1. Pel de ui en knoflook en was de bleekselderij en wortel. 
  2. Snijd de ui en knoflook klein. Snijd de bleekselderij in stukjes en de wortel in plakjes.
  3. Verwarm de olie in een pan en bak hierin het gehakt gaar en rul.
  4. Bak de groente 5 minuten mee.
  5. Voeg de tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toe en kook dit in 15 minuten tot een saus.

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer. Tip: maak extra veel en vries een deel in.

Recepten met bolognesesaus

Probeer ons recept voor  klassieke spaghetti Bolognese. Bekijk de kookvideo en zie hoe je dit stap voor stap maakt. 

sluiten
Chilisaus

Ingrediënten

  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 chilipeper of rode peper
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • 200 ml water
  • ¼ bouillontablet met minder zout

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd de ui en knoflook fijn.
  3. Verwijder de pitjes van de peper en snijd de peper klein.
  4. Bak de ui en de knoflook in de olie goudgeel. Bak de tomatenpuree kort mee.
  5. Voeg de tomaat, peper en 200 ml water met het bouillontablet toe. Breng het geheel aan de kook.
  6. Kook de saus nog 10 minuten. 

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Recepten met chilisaus

Chilisaus kun je met van alles combineren: rijst, noedels, vis, kip of geroerbakte groente. Bekijk onze recepten met chilisaus.

sluiten
Knoflooksaus

Ingrediënten

  • 6 eetlepels magere of halfvolle kwark
  • 1 eetlepel fritessaus of slasaus
  • 1 teentje knoflook
  • 5 takjes verse peterselie
  • zwarte peper

Bereiding

  1. Pel de knoflook en snijd fijn.
  2. Was de peterselie en snijd fijn.
  3. Roer de knoflook, peterselie, peper, kwark en fritessaus samen in een kom. 

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Recepten met knoflooksaus

Knoflooksaus past goed bij rauwe groente of bij gerechten zoals falafel en een broodje shoarma. Bekijk onze recepten met knoflooksaus.

sluiten
Mosterd

Ingrediënten

  • 150 gram mosterdzaad
  • 100 ml water
  • 150 ml witte wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel zwarte peper

Bereiding

  1. Was de pot en het deksel af en spoel na met schoon, heet water. Laat de pot en deksel omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
  2. Meng het mosterdzaad met het water, de azijn en suiker en laat het mengsel 12 uur weken.
  3. Pureer het mosterdmengsel met de kurkuma en peper met een staafmixer tot een glad mengsel.     
  4. Doe de mosterd in de schone pot en sluit af met een deksel of plastic folie. Laat de mosterd minimaal 3 dagen in de koelkast op smaak komen.

Recepten met mosterd

Mosterd kun je bij allerlei gerechten gebruiken. Denk aan een tosti met appel en mosterd, een selderijstamppot, een frisse salade of een mosterdsausje. Bekijk onze recepten met mosterd.

sluiten
Paprikasaus

Ingrediënten 

  • 2 rode paprika’s
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 100 ml water
  • 4 takjes verse selderij
  • gerookt paprikapoederpeper
  • peper
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt

Bereiding:

  1. Maak de paprika’s schoon en snijd klein.
  2. Pel de ui en knoflook en snijd de ui klein.
  3. Verhit de margarine in een pan en bak de ui en knoflook zacht.
  4. Voeg de paprika en het water toe en kook 10 minuten.
  5. Was de selderij en snijd klein.
  6. Neem het teentje knoflook uit de paprika. Pureer de paprika's met een staafmixer of in een keukenmachine.
  7. Verwarm de paprikasaus en breng op smaak met paprikapoeder, peper en selderij.
  8. Roer de yoghurt erdoor.  

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Recepten met paprikasaus

Deze paprikasaus past goed bij kip, vis, pasta of wraps. Bekijk onze recepten met paprikasaus.

sluiten
Pindasaus

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 2 eetlepels nasikruiden zonder zout
  • 2 eetlepels olie
  • 200 gram 100% pindakaas
  • 600 ml halfvolle melk

Bereiding

  1. Pel de ui, de knoflook en rode peper en snijd fijn.
  2. Verwarm de olie in een pan en bak de ui en knoflook zacht in 10 minuten. 
  3. Voeg de rode peper en kruiden toe. Bak nog 1 minuut mee.
  4. Zet de warmtebron laag. Voeg de melk toe en los de pindakaas er al roerend in op. 

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Recepten met pindasaus

Pindasaus smaakt heerlijk bij gegrilde kip, gehaktballetjes of gegrilde courgette. Bekijk onze recepten met pindasaus.

sluiten
Pittige tomatensaus

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gram gember(wortel)
  • ½ rode peper
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 eetlepel olie
  • 400 gram tomatenblokjes zonder zout (blik)  

Bereiding

  1. Pel de ui en snijd klein. Pel de knoflook.
  2. Schil het stukje gember en rasp fijn.
  3. Verwijder van de peper de pitjes en hak het pepertje klein.
  4. Verwarm de olie en bak hierin de ui glazig en rasp de knoflook erboven.
  5. Voeg de gember, peper en garam masala toe. Bak mee tot het gaat geuren.
  6. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus 15 minuten zacht sudderen.  

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.  

Recepten met pittige tomatensaus

Deze saus vol pit past bij allerlei gerechten. Denk aan pasta, (vega)gehaktballetjes of een stukje vis. Bekijk onze recepten met tomatensaus.

sluiten
Remouladesaus

Ingrediënten

  • 4 eetlepels magere kwark
  • 5 takjes verse peterselie
  • 1 augurk
  • 1 sjalot
  • ½ theelepel kappertjes
  • ¼ theelepel mosterd
  • peper

Bereiding:

  1. Was de peterselie en hak de blaadjes fijn. Doe de kwark in een schaaltje.
  2. Snijd de augurk, sjalot en kappertjes fijn en voeg toe aan de kwark.
  3. Voeg de mosterd en peper toe en roer goed.
  4. Voeg een deel van de peterselie toe en roer door het sausje. Versier het sausje met de rest van de peterselie. 

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Recepten met remouladesaus

Deze frisse saus uit de Franse keuken is bijvoorbeeld lekker bij een stukje vis of gebakken aardappeltjes. Bekijk onze recepten met remouladesaus.

sluiten
Tomatenketchup

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode peper
  • 1 rode paprika
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 5 peperkorrels
  • ½ kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels azijn

Bereiding

  1. Maak de groente schoon en snijd klein.
  2. Breng dit met een beetje water aan de kook en laat dit in 15 minuten gaar worden.
  3. Pureer de groente met een staafmixer of in de keukenmachine.
  4. Doe de specerijen in een thee-ei of stukje katoen en leg in het mengsel. Laat de saus tot de helft inkoken en verwijder daarna de kruiden.
  5. Breng de saus op smaak met de basterdsuiker en azijn. Laat de tomatenketchup afkoelen.

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Recepten met tomatenketchup

Lekker bij een tosti of (vega)burger is altijd goed. Gebruik het ook eens voor een frisse rijstsalade of een gezonde panpizza. Bekijk onze recepten met tomatenketchup.

sluiten
Tomatensaus

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 500 gram tomaten of 400 gram tomatenblokjes zonder zout (blik)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel tijm, rozemarijn of oregano
  • 1 laurierblad
  • 4 takjes verse selderij
  • peper

Bereiding

  1. Pel de ui en de knoflook en snipper fijn.
  2. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengel in reepjes.
  3. Was de tomaten en snijd in stukken.
  4. Bak de ui, knoflook en bleekselderij in de hete olie.
  5. Voeg de tomaten, tijm en het laurierblad toe en laat de saus 15 minuten zacht pruttelen. Verwijder daarna het laurierblad.
  6. Was de selderij en snijd klein.
  7. Pureer de saus eventueel met een staafmixer en breng op smaak met peper en selderij.

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Recepten met tomatensaus

Tomatensaus is dé klassieker voor bij de pasta, maar kan bijvoorbeeld ook bij tofu of gehaktballetjes. Op zoek naar inspiratie? Bekijk onze recepten met tomatensaus.

sluiten
Uiensaus

Ingrediënten  

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kruidnagels
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • ½ eetlepel volkorenmeel
  • 100 ml (groente)bouillon met minder zout  

Bereiding

  1. Pel de uien en knoflook en snijd klein.
  2. Bak de ui en knoflook met de kruidnagels in de margarine in 10 minuten goudgeel.
  3. Strooi het volkorenmeel erover en warm dit goed door.
  4. Giet er de bouillon bij en laat de saus nog 10 minuten zacht sudderen. Verwijder de kruidnagels.

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.  

Recepten met uiensaus

Uiensaus is lekker bij bloemkool, een vegetarische burger of een pasta. Bekijk onze recepten met uiensaus.

sluiten
Vanillesaus

Ingrediënten

  • ½ vanillestokje
  • 250 ml halfvolle melk
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel maïzena  

Bereiding

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte open.
  2. Breng de melk, maïzena, honing en het vanillestokje tegen de kook aan en laat dit 10 minuten trekken.
  3. Schraap met een scherp mesje het merg uit het vanillestokje.
  4. Plaats de pan op middelhoge temperatuur en laat de saus al kloppend binden.  

Variatie

Voor een romigere textuur voeg je 1 eidooier toe na stap 3. Plaats de pan weer op een lage temperatuur en laat de saus al kloppend binden. Zorg er voor dat de saus niet gaat koken, dan gaat het schiften.

Recepten met vanillesaus

Deze saus maakt je taart of toetje helemaal af.  Bekijk onze recepten met vanillesaus.

sluiten

Gezonde dips

Wat is jouw favoriete dip? Of je nu liefhebber bent van guacamole, baba ganoush of hummus, als je ze zelf maakt zijn ze nog lekkerder en vaak ook gezonder. Bekijk ook onze kookvideo waarin we 3 dips maken.

<h2>Baba ganoush</h2>
<p>Een heerlijke dip van aubergine, knoflook en tahin.</p>
<p><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/baba-ganoush.aspx">&gt; Naar het recept</a>.</p> <h2>Guacamole</h2>
<p>Haal het zonnetje in huis met deze lekkere Mexicaanse dip.  </p>
<p><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/guacamole.aspx">&gt; Naar het recept.</a></p> <h2>Hummus</h2>
<p>Om groente in te dippen of om lekker op je brood te smeren</p>
<p><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/zelf-hummus-maken.aspx">&gt; Naar het recept</a>. </p> <h2>Rode bieten hummus</h2>
<p>Niet alleen prachtig van kleur, maar ook om van te smullen! </p>
<p><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/rode-bieten-hummus.aspx">&gt; Naar het recept.</a></p> <h2>Tzatziki</h2>
<p>Lekker fris bij bijvoorbeeld bij gyros of falafel.</p>
<p><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/tzatziki.aspx">&gt; Naar het recept. </a></p>

Zelf pesto maken

Met slechts een paar ingrediënten maak jij de lekkerste pesto. Ideaal door de pasta, salade of om op een broodje te smeren. Je kunt ook makkelijk variëren. Gebruik bijvoorbeeld walnoten in plaats van pijnboompitten of boerenkool in plaats van basilicum. Of maak een rode pesto met paprika. De recepten vind je hieronder.

Groene pesto

Ingrediënten

  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 50 gram verse basilicumblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gram Parmezaanse kaas 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • peper    

Bereiding

  1. Rooster de pijnboombitten in een droge koekenpan lichtbruin en laat afkoelen. 
  2. Meng de basilicum, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas met een staafmixer of in een keukenmachine.
  3. Voeg geleidelijk olijfolie en water toe tot een gladde saus ontstaat.
  4. Breng op smaak met peper.

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Recepten met pesto

Pesto is een echte smaakmaker voor je pasta, salade of broodje.  Bekijk onze recepten met pesto.

sluiten
Rode paprikapesto

Ingrediënten

  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • ½ rode (punt)paprika
  • ½ bosje verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding

  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat afkoelen.
  2. Maak de paprika schoon en snijd in stukken.
  3. Was de basilicum en pel de knoflook.
  4. Pureer de paprika, pijnboompitten, basilicum, knoflook, olie en citroensap met de staafmixer tot een grove pasta.

Bewaren

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.  

Recepten met paprikapesto

Deze rode pesto maakt je pasta, salade of broodje nog lekkerder. Bekijk onze recepten met paprikapesto.

sluiten

Dressings voor salades

Met salades kun je eindeloos variëren. Verschillende soorten sla, met pasta of couscous, een eitje erdoorheen of wat peulvruchten. En ook met de dressing kun je steeds weer een een andere draai geven aan je salade. Bekijk hieronder onze recepten voor dressings.

Basilicumdressing

Ingrediënten

  • 15 blaadjes verse basilicum
  • 4 takjes verse peterselie
  • ½ sjalot
  • ½ teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • citroensap

Bereiding

  1. Was de kruiden.
  2. Pel de sjalot en knoflook. 
  3. Pureer alles met 1 eetlepel water met een staafmixer glad.  
  4. Breng de dressing op smaak met wat citroensap.

sluiten
Sladressing

Ingrediënten

  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel water
  • verse kruiden, zoals bieslook, selderij, peterselie of dille

Bereiding

  1. Klop een dressing van de olie, mosterd, het citroensap, water en wat peper.
  2. Was de verse kruiden, snijd fijn en roer door de dressing.

sluiten
Vinaigrette

Ingrediënten

  • 2 takjes verse selderij
  • 2 takjes verse peterselie
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel azijn of citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding

  1. Maak de kruiden schoon en snijd klein.
  2. Meng de kruiden met het water, de azijn en mosterd. Klop de olie erdoor.

vinaigrette maken

sluiten
Yoghurtdressing

Ingrediënten

  • 1 eetlepel slasaus
  • 3 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 6 sprieten verse bieslook
  • peper of paprikapoeder

Bereiding

  1. Klop een dressing van de slasaus en yoghurt.
  2. Was de bieslook en snijd klein.
  3. Breng de dressing op smaak met de bieslook en wat peper of paprikapoeder.

zelfgemaakte yoghurtdressing

sluiten

Meer inspiratie

Bekijk ook het recept voor currypasta en zelfgemaakte sambal. En maak je eigen kruidenmixen!

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.