Menu
Zoek

Zelf kruidenmixen maken

Kant-en-klare kruidenmixen uit de winkel bevatten vaak veel zout. Maak je kruidenmixen daarom makkelijk zelf zonder zout. Dat is gezonder én vaak ook goedkoper. Denk aan zelfgemaakte kruidenmengsels voor nasi of shoarma, maar ook smaakvolle Italiaanse of Mexicaanse kruiden.

Kruidenmixen op een rij

In onderstaande kruidenmixen worden gedroogde kruiden gebruikt.

Cajunkruiden

Dit heb je nodig voor cajunkruiden:

  • 2 theelepels cayennepeper
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel tijm

Bekijk onze recepten met cajunkruiden.

sluiten
Chili con carne kruiden

Dit heb je nodig voor chili con carne kruiden:

  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder

Bekijk onze recepten voor chili con/sin carne.

sluiten
Couscouskruiden

Dit heb je nodig voor couscouskruiden:

  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper

Bekijk onze recepten met couscous.

sluiten
Garam masala

Dit heb je nodig voor garam masala:

  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel peper

Bekijk onze recepten met garam masala.

sluiten
Gehaktkruiden

Dit heb je nodig voor gehaktkruiden:

  • 3 theelepels peper
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat     
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel

Bekijk onze recepten met gehaktkruiden.

sluiten
Goulashkruiden

Dit heb je nodig voor goulashkruiden:

  • 6 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen tijm
  • 1 theelepel karwijzaad (kummel)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel marjoraan of oregano
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel uienpoeder

Bekijk onze recepten met goulashkruiden.

sluiten
Gyroskruiden

Dit heb je nodig voor gyroskruiden:

  • 2 theelepels oregano
  • 2 theelepels tijm
  • 1½ theelepel knoflookpoeder
  • 1½ theelepel paprikapoeder
  • 1½ theelepel peterselie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel kaneel 
  • ½ theelepel peper

Bekijk onze recepten met gyroskruiden.

sluiten
Italiaanse kruiden

Dit heb je nodig voor Italiaanse kruiden:

  • 4 theelepels gedroogde basilicum
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde tijm

Bekijk onze recepten met Italiaanse kruiden.

sluiten
Kipkruiden

Dit heb je nodig voor kipkruiden:

  • 2 theelepels (gerookt) paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper 

Bekijk onze recepten met kipkruiden.

sluiten
Koek- en speculaaskruiden

Dit heb je nodig voor koek- en speculaaskruiden:

  • 5 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • ½ theelepel gemalen anijszaad

Bekijk onze recepten met koek- en speculaaskruiden.

sluiten
Mexicaanse kruiden

Dit heb je nodig voor Mexicaanse kruiden:

  • 6 theelepels chilipoeder
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel peper
  • voor extra pit: 1/4 theelepel cayennepeper

Bekijk onze recepten met Mexicaanse kruiden.

sluiten
Nasi en bami kruiden

Dit heb je nodig voor nasi en bami kruiden:

  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel laos     
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel uienpoeder

Bekijk onze recepten voor nasi en bami.

sluiten
Provençaalse kruiden

Dit heb je nodig voor een Provençaalse kruiden:

  • 3 theelepels basilicum
  • 3 theelepels oregano
  • 3 theelepels tijm
  • 2 theelepels peterselie
  • 2 theelepels rozemarijn
  • 1 theelepel dragon

Bekijk onze recepten met Provençaalse kruiden.

sluiten
Ras el hanout

Dit heb je nodig voor ras el hanout:

  • 2 theelepels gemalen komijn     
  • 2 theelepels kaneel 
  • 2 theelepels kurkuma     
  • 1 theelepel gemalen kardemom     
  • 1 theelepel gemalen koriander 
  • 1 theelepel gemberpoeder     
  • 1 theelepel paprikapoeder 
  • 1 theelepel peper

Bekijk onze recepten met ras el hanout.

sluiten
Shakshuka kruiden

Dit heb je nodig voor shakshuka kruiden:

  • 3 theelepels (gerookt) paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen karwijzaad
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel peper

Bekijk ons recept voor shakshuka.

sluiten
Shoarmakruiden

Dit heb je nodig voor shoarmakruiden:

  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen venkelzaad     
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel peper
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel     
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat

Bekijk onze recepten met shoarmakruiden.

sluiten
Za'atar

Dit heb je nodig voor za'atar:

  • 4 theelepels sesamzaad
  • 2 theelepels sumak
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel oregano

Bekijk onze recepten met za'atar.

sluiten
Zalmkruiden

Dit heb je nodig voor zalmkruiden:

  • 1 theelepel dille
  • 1 theelepel gemalen mosterdzaad
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel uienpoeder     
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat

Deze kruidenmix kun je gebruiken voor zalm, maar ook voor andere vissoorten.

Bekijk onze recepten met zalm- of viskruiden.

sluiten
Bekijk ook het recept voor currypasta en zelfgemaakte sambal. En maak je eigen sauzen!
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.