Bij braden verhit je een of meerdere ingrediënten in een dun
laagje heet vet en laat je dit langzaam gaar worden. Denk aan het braden van groente en aardappeltjes of vlees zoals een rollade, varkenshaasje, kippenpoten of gehakt. Lees hoe je op verschillende manieren kunt braden.
Stap voor stap braden
Lees hieronder hoe je op verschillende manieren kunt braden.
Braden in een braadpan
- Verhit
één eetlepel olie of vloeibare margarine per persoon in een braadpan.
- Leg
de ingrediënten in het hete vet en laat het goudgeel worden. Let op dat het
niet aanbrandt. Verbrande producten bevatten namelijk de schadelijke
stoffen acrylamide en PAK’s.
- Keer
om met een tang of spatel en bak de andere kant. Gebruik geen vork, dan verlies
je sappen en smaak.
- Zet
de warmtebron laag en sluit de pan gedeeltelijk of helemaal af. Als je een hittebestendige
pan gebruikt, kun je deze ook in de oven op 175 °C plaatsen.
- Check na de bereidingstijd aangegeven in het recept of de ingrediënten zacht
gegaard zijn. Twijfel je? Laat het dan nog iets langer staan.
sluiten
Braden in een braadslee of braadschotel
- 1. Leg je ingrediënten in een braadslee of -schotel. Denk
aan groente, aardappeltjes vlees, kip, vis of combinaties daarvan.
- Verdeel 1 of 2 eetlepels olie over de inhoud en breng
op smaak met kruiden.
- Zet de braadslee of -schotel op een rooster en
schuif deze in het midden van de oven. Stel de temperatuur en tijd in zoals
aangegeven in het recept.
- Bevochtig een gerecht in de oven regelmatig om
uitdrogen te voorkomen. Leg bij vlees, kip of vis met een vetlaagje de vette
kant boven, dan bevochtigd het gerecht zichzelf. Als de braadslee of
-schotel afgedekt is met bijvoorbeeld een deksel, blijft het vanzelf vochtig
genoeg.
- Check na de bereidingstijd aangegeven in het recept
of de ingrediënten gaar zijn. Twijfel je? Laat het dan nog iets langer staan.
sluiten
Braden in een braadzak
- Doe de ingrediënten in een braadzaak. Denk aan
groente, aardappeltjes vlees, kip, vis of combinaties daarvan.
- Breng naar wens op smaak met kruiden. Je hoeft geen
olie toe te voegen.
- Doe de braadzak dicht en leg deze in een ovenvaste schaal
of op een bakplaat.
- Prik een paar gaatjes in de braadzak om te
voorkomen dat de druk te hoog wordt en de zak open klapt.
- Zet de schaal of bakplaat in de oven. Stel de
temperatuur en tijd in zoals aangegeven in het recept.
- Check na de bereidingstijd aangegeven in het recept
of de ingrediënten gaar zijn. Twijfel je? Laat het dan nog iets langer staan.
sluiten
Braden in aluminiumfolie
- Leg de ingrediënten op een stuk aluminiumfolie. Denk
aan groente, aardappeltjes vlees, kip, vis of combinaties daarvan. Het maakt
niet uit of de doffe of glanzende kant van het folie aan de buitenkant zit. Zorg
dat je ruim aluminiumfolie neemt, zodat je het straks tot een dichtgevouwen
pakketje kan maken.
- Breng naar wens op smaak met kruiden. Je hoeft geen
olie toe te voegen.
- Vouw het aluminiumfolie dicht, zodat het een
afgesloten pakketje gevuld met de ingrediënten wordt. Leg het pakketje in een ovenvaste
schaal of op een bakplaat.
- Zet de schaal of bakplaat in de oven. Stel de
temperatuur en tijd in zoals aangegeven in het recept.
- Check na de bereidingstijd aangegeven in het recept
of de ingrediënten gaar zijn. Twijfel je? Laat het dan nog iets langer staan.
sluiten
Braden in een römertopf of aardewerken schotel
- Zet je römertopf of aardewerken schotel met deksel
15 minuten in koud water. Laat de schaal en deksel het water opnemen. Tijdens
het braden verdampt het water waardoor de inhoud gaar stoomt.
- Leg de ingrediënten in de römertopf of schotel en
doe de deksel erop.
- Zet in een koude oven. Pas als je de römertopf of
schotel erin hebt gezet, stel je de temperatuur en tijd in van de oven. Anders
is de overgang van koud naar warm te groot en kan de schotel barsten.
- Laat de ingrediënten gaar worden en haal dan de römertopf
of schotel uit de oven. Zet deze niet op een koude ondergrond, maar
bijvoorbeeld op een pannenlap of dubbelgevouwen handdoek.
sluiten
Tips bij het braden
- Gebruik je vlees, kip of vis? Laat dit dan voor het
braden op kamertemperatuur komen. Komt het uit de vriezer? Lees meer over ontdooien.
- Zet de oven niet te heet (kijk naar het recept) of zet
de warmtebron laag. Zeker bij grote stukken bestaat anders de kans dat de
buitenkant al bruin is voordat de binnenkant gaar is. Snijd een kip of groot
stuk vlees eventueel in stukken vóór het braden.
- In rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis kunnen
ziekmakers zitten. Voorkom dat je ziek wordt door het goed gaar te maken.
Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur in het midden van het stuk vlees
of vis te meten. Plaats de thermometer niet tegen een bot.
Product |
Kerntemperatuur van (in °C)
|
Vlees en kip |
Minimaal 75 |
Vis |
60 |
Rosé vlees* |
55
|
*Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze.
Makkelijke, gezonde en lekkere recepten
Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere braadrecepten op een rijtje gezet.