Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gebruik ik een heteluchtfriteuse of airfryer?

In een heteluchtfriteuse of airfryer wordt een gerecht gaar gemaakt met behulp van hete lucht van maximaal 200 °C die door het apparaat wordt geblazen. Bij de bereiding kun je een eetlepel olie over het gerecht sprenkelen. Bij de meeste apparaten is de bereidingstijd en de temperatuur van de hete lucht in te stellen.

Geschikt voor... Materiaal?
...Vlees, kip, gehakt, vis, groente, gevulde groente, gebakken aardappelen, frietjes, afbakbroodjes, taart, cake, snacks
Er zijn 2 systemen: apparaten met een uitneembare frituurmand en apparaten met een bak waarin een schoep de producten steeds omschept. In de uitneembare frituurmand kan een kleine bakvorm voor taart of cake worden gezet.

Stap voor stap

 1. Open de lade door aan het handvat te trekken en doe het te bereiden eten in de mand of in de bak. Eventueel kun je een eetlepel olie over het gerecht sprenkelen.
 2. Kijk in de handleiding van het apparaat om de juiste bereidingstijd en de juiste temperatuur voor elk product vast te stellen.
 3. Druk op of draai aan de knoppen voor het instellen van de bereidingstijd en de juiste temperatuur.
 4. Als het klaar is, kun je de lade met de mand eruit halen en omkeren op een bord.
 5. Maak het apparaat na ieder gebruik schoon.
 6. Verwijder olie van de bodem van de pan na elk bereidingsproces om rookontwikkeling te voorkomen.

5 tips voor veilig gebruik van een heteluchtfriteuse of airfryer

 1. Zorg ervoor dat etenswaren die in een heteluchtfrituse worden bereid, er goudgeel uitkomen en niet donker of bruin.
 2. Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. Verbrande producten bevatten namelijk naast acrylamide ook voor de gezondheid schadelijke PAK’s.
 3. Frituur verse aardappelen niet op een temperatuur hoger dan 180 °C (om het ontstaan van acrylamide tot een minimum te beperken).
 4. Voor het bakken of frituren van zelf gesneden friet kun je de aardappelstukjes even blancheren (kort koken) of voorweken in water. Hierdoor krijg je minder bruinkleuring en daardoor ontstaat minder acrylamide bij de bereiding.
 5. Bij het gebruik van de airfryer komt ongeveer evenveel fijnstof vrij als bij gebruik van een koekenpan. Zet de heteluchtfriteuse daarom bij gebruik liefst onder de afzuigkap.