Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is eten uit de airfryer gezond?

In een airfryer gaart eten met behulp van hete lucht die door het apparaat wordt geblazen. Maakt dat eten uit een airfryer gezonder dan frituren? Dat hangt bijvoorbeeld af van welk product of gerecht je in de airfryer bereidt.

Bekijk ook onze tips om zo gezond mogelijk te eten uit de airfryer.

Wat is een airfryer?

In een airfryer wordt een gerecht gaar gemaakt met behulp van hete lucht van maximaal 200 ºC die door het apparaat wordt geblazen. Het is dus eigenlijk een soort heteluchtoven of heteluchtfriteuse. Bij de meeste apparaten is de bereidingstijd en de temperatuur van de hete lucht in te stellen. Bij de bereiding kun je een eetlepel olie over het product of gerecht sprenkelen, maar je kunt het ook zonder olie bereiden.

Is eten uit de airfryer gezonder?

Of eten uit de airfryer gezonder is, hangt van een aantal dingen af. Bijvoorbeeld: welk product of gerecht stop je erin? Een kroket uit een airfryer is nog steeds geen gezond product. Maar de airfryer kan wel een gezonder alternatief zijn voor frituren omdat het bij juiste bereiding minder vet bevat, wat leidt tot een lagere calorie-inname dan bij frituren. Ook bevatten aardappelstukjes die zijn bereid in de airfryer minder acrylamide.

Minder vet?

Als je eten klaarmaakt in de airfryer kun je zelf kiezen of je (een beetje) olie toevoegt of niet. Bij frituren voeg je altijd veel vet toe. Het product dat je frituurt zuigt een deel van dat vet op en bevat daardoor veel calorieën. Eten uit de airfryer bevat dus minder vet en minder calorieën, als je niet meer dan een eetlepel olie gebruikt om het product of gerecht te bereiden.

Behoud van vitamines?

Door het bereiden van eten gaan altijd vitamines verloren. Door aardappelen te koken gaan meer vitamines (met name foliumzuur en vitamine C) verloren dan door ze te bereiden met droge hitte (zoals in een airfryer of oven) of in vet (zoals frituren). Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het verschil in behoud van vitamines tussen de airfryer en frituren. Het onderzoek dat er is gedaan laat aanwijzingen zien dat er iets meer vitamine C behouden blijft bij bereiden in de airfryer in vergelijking met frituren. Maar om een algemene conclusie te trekken is meer onderzoek nodig. Tegelijkertijd is er geen vitamine C-tekort in Nederland. Belangrijker blijft daarom: welk product maak je klaar in de airfryer.

Levert frituren of airfryen meer acrylamide?

Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120 ºC. Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk is voor dieren. Bij mensen kan een hogere inname van de stof mogelijk schadelijk zijn. Gefrituurde aardappelproducten leveren op dit moment de grootste bijdrage aan de acrylamide-inname. Omdat bij bereiding met een airfryer doorgaans een lagere temperatuur gebruikt wordt dan bij frituren, wordt er bij airfryen minder acrylamide gevormd.

Smaakt eten uit een airfryer lekkerder?

Of je eten lekkerder vindt uit een airfryer, een friteuse of uit een oven is natuurlijk heel persoonlijk. Een reden dat mensen eten uit de friteuse lekker vinden is dat frituren een knapperig korstje geeft. Daarom wordt soms aan speciale airfryer-producten een laagje suiker toegevoegd, zodat ze na bereiding ook wat knapperiger zijn. Het toevoegen van suikers zorgt er weer voor dat het aantal calorieën wat toeneemt.

Verbruikt een airfryer minder energie?

Het energieverbruik van een airfryer en een friteuse zijn ongeveer gelijk. De opwarmtijd van een friteuse is wat langer, maar de totale baktijd is vergelijkbaar met de airfryer. Per bereiding is het energieverbruik dus ongeveer gelijk.

Wat kan ik doen om zo gezond mogelijk te eten uit een airfryer?

Je hebt zelf een aantal dingen in de hand die bepalen hoe gezond eten uit de airfryer is. 4 tips:

  • Kies voor producten uit de Schijf van Vijf. Je kunt veel meer met een airfryer dan alleen friet klaarmaken. Kies voor aardappelproducten zonder toegevoegd zout of suiker, mager vlees, (vette) vis en groente. Snacks, zoals een kroket of een frikandel, zijn geen gezonde keuze, of je ze nou in de airfryer of de friteuse klaarmaakt.
  • Voeg een klein beetje vloeibaar of zacht bereidingsvet toe, zoals olijf- of zonnebloemolie of een vloeibaar bak- en braadproduct.
  • Beperk de hoeveelheid acrylamide. Dit doe je door de temperatuur op maximaal 180 ºC in te stellen. Zorg dat je product er goudgeel uitkomt, niet donker of bruin. Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. Als je zelf friet maakt kun je de aardappelstukjes even blancheren (kort koken) of voorweken in water. Dit verlaagt de hoeveelheid suikers aan de buitenkant. Hierdoor krijg je minder bruinkleuring en daardoor ontstaat minder acrylamide bij de bereiding.
  • Bij het gebruik van de airfryer komt ongeveer evenveel fijnstof vrij als bij gebruik van een koekenpan. Zet de airfryer daarom bij gebruik liefst onder de afzuigkap.

Meer weten?

Hoe gebruik ik een heteluchtfriteuse of airfryer?