Een theelepel kaneel,
een eetlepel olie, een handje pinda’s… Hoeveel gram is dat precies? Of hoeveel milliliter?
Met een keukenweegschaal of maatbeker bepaal je de hoeveelheid heel nauwkeurig. Heb je die niet, dan kun je met een theelepel of eetlepel snel en makkelijk de hoeveelheid van een ingrediënt inschatten.
Maten en gewichten in recepten
Hieronder vind je een overzicht van ingrediënten die vaak in de keuken worden gebruikt. Hierbij gaan we uit van de gemiddelde grootte van een theelepel en eetlepel. Het gaat om een afgestreken lepel zonder ‘kop’ erop.
Ingrediënt |
1 theelepel
|
1 eetlepel
|
Gedroogde kruiden |
1 g |
5 g |
Verse kruiden (fijngehakt) |
1 g |
3 g |
Specerijen, zout |
2 g |
15 g |
Olie, vloeibare margarine |
2 g |
10 g |
Boter |
5 g |
13 g |
Water, azijn |
2 g |
12 g |
Geraspte kaas |
2 g |
10 g |
Yoghurt |
3 g |
15 g |