Een theelepel kaneel,
een eetlepel olie, een handje pinda’s… Hoeveel gram is dat precies? Of hoeveel milliliter?
Met een keukenweegschaal of maatbeker bepaal je de hoeveelheid heel nauwkeurig. En andersom geldt: door te weten hoeveel er op een theelepel of eetlepel past, kun je snel en makkelijk de juiste hoeveelheid van een ingrediënt inschatten zonder weegschaal.
Maten en gewichten in recepten
Hieronder vind je een overzicht van ingrediënten die vaak in de keuken worden gebruikt. Hierbij gaan we uit van de gemiddelde grootte van een theelepel en eetlepel. Het gaat om een afgestreken lepel zonder ‘kop’ erop.
Ingrediënt |
1 theelepel
|
1 eetlepel
|
Gedroogde kruiden |
1 g |
5 g |
Specerijen, zout |
2 g |
15 g |
Olie, vloeibare margarine |
2 g |
10 g |
Boter |
5 g |
13 g |
Water, azijn |
2 g |
12 g |
Verse gehakte kruiden |
1 g |
3 g |
Geraspte kaas |
2 g |
10 g |
Yoghurt |
3 g |
15 g |