Hoeveel gram of milliliter er op een theelepel of eetlepel past, hangt af van het voedingsmiddel. 1 theelepel water of azijn is ongeveer 3 ml, 1 eetlepel is 15 ml. 1 theelepel specerijen is 2 gram, 1 eetlepel is 10 gram. 1 eetlepel is zo’n 5 theelepels.
In recepten zie je weleens dat je 20 milliliter olie, 50 gram geraspte kaas of 10 gram basilicum nodig hebt. Het afmeten en wegen van dit soort hoeveelheden kan lastig zijn. Zeker als je geen goede maatbeker of keukenweegschaal in huis hebt. Door te weten hoeveel er op een theelepel of eetlepel past, kun je snel en makkelijk de juiste hoeveelheden toevoegen.
Hieronder hebben we de meest voorkomende maten en gewichten voor je op een rij gezet. We gaan uit van de gemiddelde grootte van een theelepel en eetlepel.
Veelvoorkomende maten en gewichten in recepten
Ingrediënt |
1 theelepel |
1 eetlepel |
Gedroogde kruiden |
1 g |
5 g |
Specerijen, zout |
2 g |
15 g |
Olie, vloeibare margarine |
2 ml |
10 ml |
Boter |
5 g |
13 g |
Water, azijn |
3 ml |
15 ml |
Verse gehakte kruiden |
3 g |
15 g |
Geraspte kaas |
3 g |
15 g |
Yoghurt, kwark |
4 ml |
20 ml |
Specerijen/gedroogde kruiden
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 theelepel basilicum
|
1 g |
1 theelepel chilipoeder
|
2 g |
1 theelepel gemberpoeder
|
2 g |
1 theelepel geraspte gember
|
2 g |
1 theelepel Italiaanse kruiden
|
1 g |
1 theelepel kaneel
|
2 g |
1 theelepel kardemom
|
2 g |
1 theelepel kerriepoeder
|
2 g |
1 theelepel knoflookpoeder
|
2 g |
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
|
2 g |
1 theelepel komijn, gemalen
|
2 g |
1 theelepel komijnzaad
|
2 g |
1 eetlepel komijnzaad
|
5 g |
1 theelepel koriander, gemalen
|
2 g |
1 theelepel kurkuma
|
2 g |
1 theelepel oregano
|
1 g |
1 theelepel paprikapoeder
|
2 g |
1 theelepel peper
|
2 g |
1 theelepel Provençaalse kruiden
|
1 g |
1 theelepel tijm
|
1 g |
1 theelepel uienpoeder
|
2 g |
sluiten
Verse kruiden en smaakmakers
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 eetlepel kleingesneden basilicum
|
3 g |
1 eetlepel kleingesneden bieslook |
3 g |
1 eetlepel kleingesneden bladselderij
|
2 g |
1 eetlepel kleingesneden koriander
|
2 g |
1 eetlepel munt |
3 g |
1 eetlepel kleingesneden peterselie
|
2 g |
1 takje munt
|
2 g |
1 handje munt |
4 g |
1 stukje gemberwortel (duim) |
15 g |
1 chilipepertje |
2 g |
1 chilipepertje gedroogd |
0,5 g |
1 Spaanse peper |
10 |
1 theelepel geperste knoflook |
2 g |
1 teentje geperste knoflook |
2 g |
sluiten
Maten en gewichten bij bakken
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 theelepel aardappelmeel |
2 g |
1
eetlepel aardappelmeel |
10 g |
1
theelepel bloem |
3 g |
1
eetlepel bloem |
10 g |
1 eetlepel cassavemeel |
10 g |
1 eetlepel griesmeel |
10 g |
1 eetlepel havermout |
7 g |
1 eetlepel havervlokken |
6 g |
1 theelepel maïzena |
2 g |
1 eetlepel maïzena |
7 g |
1 eetlepel muesli |
10 g |
1 eetlepel paneermeel |
5 g |
1 eetlepel volkorenmeel |
10 g |
1 eetlepel zelfrijzend bakmeel |
10 g |
1 theelepel bakpoeder |
1,5 g |
1 theelepel gedroogde gist |
3 g |
1 eetlepel gedroogde gist |
5 g |
1 zakje gedroogde gist |
7 g |
1 blokje verse gist |
42 g |
1 theelepel poedergelatine |
2 g |
1 eetlepel poedergelatine |
10 g |
1 blaadje gelatine |
1,5 g |
sluiten
Maten en gewichten servies
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 schaaltje
|
150 ml |
1 soepbord/kop
|
250 ml
|
1 koffiekopje/theekopje
|
125 ml
|
1 theeglas
|
150 ml
|
1 koffiemok klein
|
175 ml
|
1 koffiemok groot
|
250 ml
|
1 waterglas klein
|
150 ml
|
1 waterglas groot
|
200 ml
|
1 longdrink glas
|
250 ml
|
1 wijnglas klein
|
125 ml
|
1 wijnglas groot
|
150 ml |
1 bierglas klein |
200 ml |
1 bierglas groot |
250 ml |
sluiten
Liter, deciliter, centiliter, milliliter
Liter |
Deciliter |
Centiliter |
Milliliter |
1 l |
10 dl |
100 cl |
1.000 ml |
0,5 l |
5 dl |
50 cl |
500 ml |
0,25 l |
2,5 dl |
25 cl |
250 ml |
0,125 l |
1,25 dl |
12,5 cl |
125 ml |
sluiten