Een theelepel kaneel,
een eetlepel olie, een handje pinda’s… Hoeveel gram is dat precies? Of hoeveel milliliter?
Met een keukenweegschaal of maatbeker bepaal je de hoeveelheid heel nauwkeurig. En andersom geldt: door te weten hoeveel er op een theelepel of eetlepel past, kun je snel en makkelijk de juiste hoeveelheid van een ingrediënt inschatten zonder weegschaal.
Maten en gewichten in recepten
Hieronder vind je een overzicht van ingrediënten die vaak in de keuken worden gebruikt. Hierbij gaan we uit van de gemiddelde grootte van een theelepel en eetlepel. Het gaat om een afgestreken lepel zonder ‘kop’ erop.
Ingrediënt |
1 theelepel
|
1 eetlepel
|
Gedroogde kruiden |
1 g |
5 g |
Specerijen, zout |
2 g |
15 g |
Olie, vloeibare margarine |
2 g |
10 g |
Boter |
5 g |
13 g |
Water, azijn |
2 g |
12 g |
Verse gehakte kruiden |
1 g |
3 g |
Geraspte kaas |
2 g |
10 g |
Yoghurt |
3 g |
15 g |
Handig spiekbriefje voor in de keuken
Hoeveel gram is een theelepel of eetlepel van...?
Specerijen en gedroogde kruiden
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 theelepel basilicum
|
1 g |
1 theelepel chilipoeder
|
2 g |
1 theelepel gemberpoeder
|
2 g |
1 theelepel geraspte gember
|
2 g |
1 theelepel Italiaanse kruiden
|
1 g |
1 theelepel kaneel
|
2 g |
1 theelepel kardemom
|
2 g |
1 theelepel kerriepoeder
|
2 g |
1 theelepel knoflookpoeder
|
2 g |
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
|
2 g |
1 theelepel komijn, gemalen
|
2 g |
1 theelepel komijnzaad
|
2 g |
1 theelepel koriander, gemalen
|
2 g |
1 theelepel kurkuma
|
2 g |
1 theelepel oregano
|
1 g |
1 theelepel paprikapoeder
|
2 g |
1 theelepel peper
|
2 g |
1 theelepel Provençaalse kruiden
|
1 g |
1 theelepel tijm
|
1 g |
1 theelepel uienpoeder
|
2 g |
sluiten
Verse kruiden en smaakmakers
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 eetlepel kleingesneden basilicum
|
3 g |
1 eetlepel kleingesneden bieslook |
3 g |
1 eetlepel kleingesneden bladselderij
|
2 g |
1 eetlepel kleingesneden koriander
|
2 g |
1 eetlepel kleingesneden peterselie |
2 g |
1 eetlepel munt
|
3 g |
1 handje munt
|
4 g |
1 takje munt |
2 g |
1 stukje gemberwortel (duim, stukje 3 cm) |
15 g |
1 chilipepertje |
2 g |
1 chilipepertje gedroogd |
0,5 g |
1 Spaanse peper |
10 |
1 theelepel geperste knoflook |
2 g |
1 teentje geperste knoflook |
2 g |
sluiten
Zaden, pitten en noten
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 eetlepel sesamzaad |
8 g |
1 eetlepel lijnzaad |
7 g |
1 eetlepel maanzaad |
6 g |
1 eetlepel chiazaad |
6 g |
1 eetlepel hennepzaad |
7 g |
1 theelepel mosterdzaad |
2 g |
1 eetlepel pijnboompitten |
15 g |
1 eetlepel pompoenpitten |
15 g |
1 eetlepel geraspte kokos |
8 g |
1 eetlepel pinda's |
20 g |
1 eetlepel hazelnoten |
20 g |
1 eetlepel walnoten |
20 g |
1 handje pinda's |
25 g |
1 handje noten |
25 g |
sluiten
Sauzen
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 theelepel chilisaus
|
5 g |
1 eetlepel chilisaus
|
17 g |
1 theelepel currypasta
|
5 g |
1 eetlepel currypasta
|
18 g |
1 theelepel ketjap/sojasaus
|
4 g |
1 eetlepel ketjap/sojasaus
|
16 g |
1 theelepel mayonaise |
5 g |
1 eetlepel mayonaise |
20 g |
1 theelepel mosterd
|
5 g |
1 eetlepel pesto
|
20 g |
1 theelepel (slag)room |
2 g |
1 eetlepel (slag)room |
10 g |
1 theelepel sambal
|
4 g |
1 eetlepel slasaus
|
20 g |
1 eetlepel tahin
|
20 g |
1 theelepel tomatenketchup |
5 g |
1 eetlepel tomatenketchup
|
17 g |
1 theelepel trassie (garnalenpasta) |
5 g |
1 blokje trassie |
25 g |
1 theelepel zuivelspread |
5 g |
1 eetlepel zuivelspread |
15 g |
sluiten
Bakproducten
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 theelepel aardappelmeel |
2 g |
1
eetlepel aardappelmeel |
10 g |
1
theelepel bloem |
3 g |
1
eetlepel bloem |
10 g |
1 eetlepel cassavemeel |
10 g |
1 eetlepel griesmeel |
10 g |
1 eetlepel havermout |
7 g |
1 eetlepel havervlokken |
6 g |
1 theelepel maïzena |
2 g |
1 eetlepel maïzena |
7 g |
1 eetlepel muesli |
10 g |
1 eetlepel paneermeel |
5 g |
1 eetlepel volkorenmeel |
10 g |
1 eetlepel zelfrijzend bakmeel |
10 g |
1 theelepel bakpoeder |
1,5 g |
1 theelepel gedroogde gist |
3 g |
1 eetlepel gedroogde gist |
5 g |
1 zakje gedroogde gist |
7 g |
1 blokje verse gist |
42 g |
1 theelepel poedergelatine |
2 g |
1 eetlepel poedergelatine |
10 g |
1 blaadje gelatine |
1,5 g |
sluiten
Suiker en zoetstoffen
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 theelepel kristalsuiker
|
3 g |
1 eetlepel kristalsuiker
|
13 g |
1 klontje suiker
|
4 g |
1 zakje suiker
|
5 g |
1 eetlepel rietsuiker
|
10 g |
1 eetlepel poedersuiker
|
6 g |
1 theelepel basterdsuiker
|
2 g |
1 eetlepel basterdsuiker
|
10 g |
1 theelepel honing
|
4 g |
1 eetlepel honing
|
20 g |
1 eetlepel rozijnen
|
12 g |
1 doosje rozijnen
|
14 g |
2 theelepels cacaopoeder |
1 g |
1 eetlepel cacaopoeder
|
6 g |
sluiten
Hoeveel milliliter is...?
Servies: schaaltjes, glazen en meer
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 dessertschaaltje |
150 ml |
1 soepbord/kop
|
250 ml |
1 koffiekopje/theekopje |
125 ml |
1 theeglas |
150 ml |
1 koffiemok klein |
175 ml |
1 koffiemok groot |
250 ml |
1 waterglas klein |
150 ml |
1 waterglas |
200 ml |
1 limonadeglas |
200 ml |
1 longdrink glas
|
250 ml
|
1 wijnglas klein
|
100 ml
|
1 wijnglas groot
|
150 ml |
1 bierglas |
250 ml |
1 theelepel |
2 ml |
1 eetlepel |
12 ml |
sluiten
Liter, deciliter, centiliter, milliliter
Liter |
Deciliter |
Centiliter |
Milliliter |
1 l |
10 dl |
100 cl |
1.000 ml |
0,5 l |
5 dl |
50 cl |
500 ml |
0,25 l |
2,5 dl |
25 cl |
250 ml |
0,125 l |
1,25 dl |
12,5 cl |
125 ml |
sluiten