Peulvruchten is een verzamelnaam voor
onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Ze worden vaak als
groente gezien, maar eigenlijk zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel.
Soms eten we de hele peul, zoals bij sperziebonen, peultjes en sugarsnaps.
Maar andere peulen halen we open en eten alleen de zaden, zoals bij bruine
bonen, sojabonen, erwten en linzen.
Je kunt ze op verschillende manieren
gebruiken in een maaltijd:
Als
groente
Alle
groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen,
doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden gezien als groente. Ze bevatten
namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden als
groente gebruikt. Grofweg kun je zeggen: eet je het vers (niet uit blik) en
heeft het een groene kleur? Dan is het een groente.
Als bron van koolhydraten
Gedroogde
of geconserveerde peulvruchten, zoals bruine bonen, zijn koolhydraatrijke
producten. Ze vallen onder vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar
ook brood, granen, aardappelen, rijst, past en couscous onder vallen.
Als vleesvervanger
De meeste peulvruchten bevatten veel
eiwitten, voedingsvezel, koolhydraten en B-vitamines. Er zit ook vitamine B1
en ijzer in, dat maakt ze tot goede vleesvervangers. Denk dan aan bijvoorbeeld
soja. De groene varianten van peulvruchten zijn daarentegen vaak niet zo geschikt.
De milieubelasting van bonen is vele malen
lager dan van vlees: Er wordt voor de teelt tot 3 keer minder broeikasgas
uitgestoten en tot 7 keer minder land gebruikt. En in tegenstelling tot vlees
bevatten ze nauwelijks verzadigd vet en veel voedingsvezels.
Wat zijn nog meer geschikte vleesvervangers? Lees het in de encyclopedie.
Lees alles over peulvruchten in de encyclopedie
Recepten met peulvruchten
Zelf gevarieerd koken met peulvruchten? Ons Menu van de week staat volgende week (week 40) helemaal in het teken van peulvruchten. Maar je kunt natuurlijk ook zoeken in onze uitgebreide receptendatabase.