|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gangbaar
|
Kip van morgen*
|
Scharrel
|
Scharrel met uitloop
|
Beter Leven
|
Beter Leven, Label Rouge
|
Beter Leven, Label Rouge
|
Biologisch
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Soort
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hoeveel Beter Leven-sterren heeft dit vlees? |
|
1 |
2 |
3 |
Hoeveel ruimte heeft de kip binnen (m²)? |
0,05 |
0,06 - 0,07 |
0,07 |
0,08 |
0,09 |
0,10 |
Aantal kuikens (m²) |
geen eis, gemiddeld 18-21 |
13,5-17 |
15 |
13 |
12 |
13 |
11 |
10 |
Slachtleeftijd (dagen) |
35-42 |
45-49 |
56 |
81 |
Buitenruimte kip |
nee
|
1 m² |
overdekt |
1 m² |
2 m²
|
4 m² |
Daglicht |
niet verplicht |
verplicht |
Welk soort ras? |
snel groeiend |
langzaam groeiend |
snel of langzaam groeiend |
langzaam groeiend |
Welke extra welzijnsmaatregelen zijn getroffen? |
|
strobalen aangeboden in stal
en graan gestrooid |
*O.a.: Goed Nest Kip, Nieuwe Standaard Kip, Langzaam Groeiende Kip, Kip met Pluimgarantie, Nieuwe Plus Kip, Gildehoen en Comfortkip.
Uitleg tabel:
In bovenstaande tabel zie je waar je op kunt letten bij het kopen van kippenvlees. De meeste kippen worden gangbaar gehouden. Hanen en hennen worden door elkaar gehouden in grote stallen met al dan niet een uitloop naar buiten.
Bij snel groeiende rassen komen een aantal welzijnsproblemen voor. Afhankelijk van het houderijsysteem leven de kippen onder verschillende omstandigheden, waarbij zij meer of minder gelegenheid krijgen om natuurlijk gedrag te vertonen. Denk aan de mogelijkheid om te scharrelen, een stofbad te nemen, op stok te kunnen zitten en naar buiten te gaan.
In 2018 is ruim 30% van de vleeskuikenhouders in Nederland overgeschakeld naar langzamer groeiende rassen die leven onder verbeterde omstandigheden. Hieronder vallen de supermarktketen-specifieke invullingen van de ‘Kip van Morgen’, Beter Leven-initiatieven en biologisch.
sluiten