Op de verpakking van
producten staan een heleboel teksten, tabellen en logo’s. Dit noemen we het
etiket. Maar wat heb je aan al deze informatie? Een heleboel. Als je weet hoe
je het etiket leest, kies je makkelijker voor gezonde, veilige en duurzame
boodschappen.
Welke informatie vind je op het etiket?
Beweeg over de
verschillende onderdelen van het etiket voor uitleg (ziet het er raar uit, bekijk de pagina dan in Google Chrome):
Plaatjes
Als op de verpakking een plaatje staat (in dit geval aardbeien), moet bij de ingrediënten staan hoeveel hiervan in het product zit. In dit geval 7% aardbei.
Lees meer
Bewaaradvies
Hier staat hoe je het product het beste kunt bewaren. Zet je koelkast altijd op 4 °C, dan blijven je producten langer goed. Meer bewaartips? Zoek je product op in de online Bewaarwijzer.
Lees meer
je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie. We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie.
We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie. We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie. We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt.
EU-ovaal
Fabrikanten die dierlijke producten gebruiken zoals vlees, vis, zuivel of eieren moeten door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) erkend zijn. Dit kun je zien aan het nummer in het EU-ovaal.
Lees meer
Claims
'Rijk aan calcium en vitamine B12' en '0% vet' zijn voedingsclaims en moeten aan Europese regels voldoen. Lees meer over claims.
Lees meer
Keurmerk
Een keurmerk op de verpakking of het etiket kan helpen bij het maken van een gezonde of duurzame keuze. Lees meer over verschillende keurmerken en hun betekenis.
Lees meer
Fabrikant / importeur
De naam en het adres van de fabrikant of de importeur staan altijd op de verpakking vermeld. Zodat je weet met wie je contact moet opnemen als je een klacht hebt of meer informatie wilt.
Lees meer
Claims
Fabrikanten zijn vrij de termen 'natuurlijk', 'vers' of 'ambachtelijk' te gebruiken, zolang ze niet misleidend zijn. Het is dus niet wettelijk vastgelegd wanneer een fabrikant een product 'natuurlijk', 'vers' of 'ambachtelijk' mag noemen en wanneer niet.
Lees meer
Inhoud
Dit is de nettohoeveelheid (of het aantal stuks als dit makkelijk na te tellen is). Vloeistoffen worden uitgedrukt in milliliters of liters. Vaste stoffen worden uitgedrukt in grammen of kilo's.
Het symbool e staat voor 'estimated', ofwel: de inhoud is ongeveer 500 ml.
Lees meer
Ingrediënten
Dit zijn de grondstoffen waarmee het levensmiddel is gemaakt. Het ingrediënt dat het meest in het product zit, staat vooraan (in dit geval magere yoghurt). Het product dat er het minst inzit staat achteraan (in dit geval de kleurstof karmijnzuur).
Lees meer
Allergenen
Dit zijn stoffen die bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken (in dit geval melk en melkeiwitten). Andere voorbeelden zijn ei, gluten, pinda's en noten. De veelvoorkomende allergenen moeten duidelijk aangegeven worden op het etiket.
Aroma's
Dit zijn stoffen die geur of smaak geven. Aroma's mogen alleen 'natuurlijk' worden genoemd als ze uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn via een natuurlijk proces. Omdat in dit geval de naam van de vrucht erbij staat (aardbei-aroma), moet het aroma voor 95% uit aardbei gewonnen zijn.
Additieven
Fabrikanten voegen soms additieven toe, zodat het product er beter uitziet, beter smaakt of zodat je het langer kunt bewaren. Eerst staat de categorie aangegeven, bijvoorbeeld 'kleurstof', dan volgt het E-nummer of de naam van de stof, zoals 'karmijnzuur'.
Streepjescode
De streepjescode bestaat uit 13 cijfers. De eerste 2 of 3 cijfers zeggen in welk land de code is uitgegeven. Dat hoeft niet het land te zijn waar het is geproduceerd. De code voor Nederland is 87.
Lees meer
Voedingswaarde
In deze tabel staan de hoeveelheden energie en voedingsstoffen die in het product zitten. Kijk naar de hoeveelheid per 100 gram of milliliter als je producten met elkaar vergelijkt.
Lees meer
Houdbaarheid
Hier staat tot welke datum je een product minimaal nog kunt eten of drinken. Dit geldt als de verpakking nog ongeopend is en je het product op de juiste manier bewaart. Op een verpakking kan een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot) staan. THT-producten kun je vaak ook na de datum nog eten of drinken, zolang het product er goed uitziet en goed ruikt en proeft. Gooi TGT-producten na de datum weg.
Lees meer
INGREDIËNTEN: magere yoghurt (melk), suiker, 7% aardbei, gemodificeerd maiszetmeel, melkeiwitten, natuurlijk aardbei-aroma, kleurstof: karmijnzuur.
VOEDINGSWAARDE |
|
Per 100 ml |
Per portie
(150 ml) |
* |
Energie |
316 kJ /
74 kcal |
473 kJ /
111 kcal |
6% |
Vetten |
0,1 g |
0,1 g |
< 1% |
Waarvan verzadigde vetzuren |
< 0,1 g |
< 0,1 g |
< 1% |
Koolhydraten |
14,7 g |
22,1 g |
|
Waarvan suikers |
13,7 g |
20,6 g |
23% |
Vezels |
0,2 g |
0,3 g |
|
Eiwitten |
3,6 g |
5,4 g |
|
Zout |
0,12 g |
0,18 g |
3% |
Calcium |
126 mg |
189 mg |
16%** |
Vitamine B2 |
18 mg |
27 mg |
13%** |
Vitamine B12 |
40 μg |
60 μg |
16%** |
*
** |
Percentage per portie, referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ/ 2000 kcal)
Percentage per 100 ml van de dagelijkse referentie-inname |
BEWAARADVIES: gekoeld bewaren (max 7°C). Na openen beperkt houdbaar.
TENMINSTE HOUDBAAR TOT: zie bovenzijde verpakking.
Voorbeeld Etiket BV: Postbus 123, 1234 AB Rotterdam
www.voorbeeld-etiket.nl
Inhoud:
500 ml
Wanneer lees je het etiket?
Een etiket lezen is handig als je:
Wapen jezelf tegen verkooptrucjes
Als je weet waar je op moet letten, kennen
voedingsmiddelen geen geheimen meer. Je weet dan wat er inzit en wat waar is
van de kreten die op de verpakking staan. Fris uitziende verpakkingen en mooie
praatjes maken een product aantrekkelijk, waardoor het beter verkoopt. Maar ze
kunnen je wel op het verkeerde been zetten. Laat je niet foppen en wapen je jezelf tegen trucjes op de verpakking. Wat
weet jij van het etiket? Start de test.
Wat zegt de wet?
Wat er precies op het etiket moet staan – en hoe – is vastgelegd in de Europese wet Voedselinformatie en in de Nederlandse Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of fabrikanten zich aan deze wetten houden. Ook producten die je online koopt, moeten voldoen aan deze wetten. Op de bestelsite moet je de etiketinformatie kunnen terugvinden. Alleen als de winkelier zelf een zakje om een niet-verpakt product doet, zoals vers gesneden kaas, hoeft hij er geen informatie op te zetten.
Hulp bij etiketten lezen: app 'Kies Ik Gezond?'
Met de 'Kies Ik Gezond?'-app vergelijk je makkelijk producten op voedingswaarden, zoals suiker, vet of zout. Ook vind je snel gezondere keuzes. Meer over de app.