Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Boodschappen doen

Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten.

7 tips - boodschappen doen

1. Maak een boodschappenlijstje

Zo weet je precies wat je nodig hebt, en kun je tijdens het winkelen producten afvinken. Hieronder vind je aanvullende tips voor het maken van je lijstje.

Houd je zoveel mogelijk aan je boodschappenlijstje
Probeer niet te zwichten voor snacks, als koek of snoep. Dat gaat beter als je niet met een lege maag boodschappen doet.
sluiten
Bekijk wat je nog in huis hebt
Wat ligt er nog in je koelkast, in de vriezer én de voorraadkast wat op moet? Als je daar rekening mee houdt, koop je in de supermarkt niet te veel en kun je goed voedsel redden van de afvalbak.  
sluiten
Schrijf een boodschappenlijstje met de hoeveelheden erbij
Gewoon op een papiertje of op je telefoon. Zo voorkom je dat je te veel inkoopt. Bij de  portiegrootte is het belangrijk om rekening te houden dat sommige groente erg slinkt en pasta en rijst juist groter wordt. 
sluiten
Maak een weekplanning
Weet je al wanneer je deze week thuis eet of welke recepten je wil proberen? Daar kun je ook rekening mee houden als je je boodschappenlijstje maakt.
sluiten
Zet vooral Schijf van Vijf-producten op je lijstje
In de  Schijf van Vijf staan producten die je nodig hebt om gezond te blijven. Kies elke dag uit elk vak. Meer plantaardig (minder vlees en zuivel) is gezond en beter voor het milieu. 
sluiten
Zet vooral verantwoorde tussendoortjes op je lijstje
Schrijf ook gezonde tussendoortjes op je lijstje, zoals komkommer, cherrytomaatjes, geschrapte worteltjes, plakjes banaan of appel. Een handje ongezouten noten behoort ook tot de gezonde opties; amandelen, cashewnoten, walnoten of pinda’s kunnen allemaal. 
sluiten

Wist je trouwens dat het maken van een boodschappenlijstje ook helpt om eten van de afvalbak te redden? Bekijk hier de video met 4 grote voordelen van het maken van een boodschappenlijstje.

2. Probeer je boodschappen 1 keer per week in te slaan

Voor bederfelijke producten als vlees(waren), brood en verse groente, ga je tussendoor nog een keertje naar de winkel. Brood kun je ook invriezen. Haal dan elke dag de boterhammen uit de vriezer die je denkt op te eten. Zo heb je altijd verse producten in huis en koop je niet snel te veel.

3. Speur naar goede aanbiedingen

Producten die gezond zijn en het liefst lang houdbaar. Natuurlijk kan je een broccoli voor een actieprijs kopen als je eigenlijk een bloemkool op je boodschappenlijstje hebt staan. Maak op basis van de aanbiedingen je weekmenu. Let daarbij goed op de houdbaarheid van de aanbiedingen: bedenk of je ze wel allemaal op tijd op krijgt. Van producten als rijst, pasta of ingeblikte of diepvriesgroente kun je prima extra halen.

4. Controleer de verpakking

Bekijk de houdbaarheidsdatum. Is het nog goed op het moment dat je het product wilt gebruiken? Weet je zeker dat je het product vandaag nog gaat eten? Koop dan een product met een kortere houdbaarheidsdatum, dit voorkomt dat de supermarkt het product misschien weg moet gooien. Let er daarnaast op dat verpakkingen goed gesloten zijn. Zo niet, dan is het product misschien niet meer geschikt voor consumptie.

5. Vervoer je boodschappen met zorg

Pak gekoelde producten als laatste en gebruik een koeltas. Zo geef je ziekmakende bacteriën zo min mogelijk kans. Door de boodschappen thuis direct weer op te bergen, voorkom je dat ze onnodig buiten de koeling staan. Leg ook breekbare of gevoelige producten zoals eieren en fruit bovenop, zo voorkom je beschadiging.

Kopen

Door al in de winkel te letten op voedselveiligheid, heb je minder kans op voedselinfecties. Meer tips om voedselinfecties te voorkomen tijdens het boodschappen doen.

Duurzamer boodschappen doen?

Juist het transport van de winkel naar huis heeft de meeste klimaat-impact. Als het kan, doe dan je boodschappen op de fiets of lopend. Dat is ook een manier om niet meer mee te nemen dan nodig is. Ook in je aankopen kun je rekening houden met duurzaamheid. De productie van koek, snoep, snacks en alcohol zijn behoorlijk belastend voor het milieu, net als vlees en zuivel. Koop je die minder, dan zorgt dat voor minder CO2-uitstoot. Rekening houden met dierenwelzijn en het milieu kan door te letten op keurmerken op de verpakking. Duurzame vis is bijvoorbeeld te herkennen aan MSC- of ASC- keurmerk.

Lees meer over duurzamer eten of bekijk onze Boodschappenhulp Dierenwelzijn, die helpt je kiezen voor het schap.