Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe lees ik het etiket als ik een voedselallergie heb?

Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien meest voorkomende allergenen te vermelden op de verpakking.

Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten.

Allergenen op het etiket

De allergenen die verplicht op het etiket moeten staan zijn:

  • Glutenbevattende granen: tarwe, waaronder ook spelt en khorasantarwe (kamut), rogge, gerst of de mengvormen daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen
  • Haver. Haver bevat van nature geen gluten, maar komt vrijwel altijd in aanraking met glutenbevattende granen.
  • Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren zoals kreeft, garnalen en krab
  • Eieren en producten op basis van eieren
  • Vis en producten op basis van vis
  • Aardnoten (pinda’s) en producten op basis van aardnoten
  • Soja en producten op basis van soja
  • Melk en producten op basis van melk, inclusief lactose
  • Schaalvruchten. Dat wil zeggen: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van schaalvruchten.
  • Selderij en producten op basis van selderij
  • Mosterd en producten op basis van mosterd
  • Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l uitgedrukt als SO2
  • Lupine en producten op basis van lupine (plantensoort)
  • Weekdieren en producten op basis van weekdieren, zoals mosselen en oesters

Deze staan genoemd onder ‘Ingrediënten’ in een ander lettertype of vetgedrukt, zodat ze extra goed opvallen.

Besmetting met gluten

Het risico op besmetting met gluten is groot wanneer glutenvrije granen verwerkt worden tot meel, vlokken en dergelijke. Daardoor kan er in bewerkte granen die van nature glutenvrij zijn (boekweitmeel, teffmeel, havervlokken, tapiocameel, mais(zet)meel) tóch gluten zitten. Vanwege deze ‘verontreiniging’ is het advies om bewerkte granen alleen te gebruiken als de term ‘glutenvrij’ of het officiële Crossed Grain keurmerk op het etiket staat.

Het glutenvrije crossed grain keurmerk

Kan sporen bevatten van…

Als een product in een fabriek wordt gemaakt waar het in aanraking kan komen met allergenen, dan geven fabrikanten dit vaak voor de zekerheid aan. Er staat dan op: ‘kan sporen bevatten van…’. Het is helaas lastig in te schatten hoe hoog dat risico echt is. Er is geen wetgeving waarin is vastgelegd wanneer ‘sporen van’ op het etiket moet staan. Fabrikanten gaan hier allemaal anders mee om.

Allergenen in restaurants

Gegevens over allergenen moeten ook beschikbaar zijn bij onverpakte producten, zoals bij maaltijden in een restaurant, kantine of op de markt. Je kunt die informatie dan ook tegenkomen op bijvoorbeeld menukaarten, schapkaartjes of informatieklappers. Of je vraagt er zelf naar.

Kies Ik Gezond?-app

Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app kun je eenvoudig jouw allergeen selecteren. Zo zie je in één oogopslag of het aanwezig is in het product of niet. Ook producten met het glutenvrij-keurmerk ‘Crossed Grain’ zijn herkenbaar in de app.