Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Claims

Een claim is een bewering over de eigenschap van een voedingsmiddel. Op producten kunnen voedingsclaims en gezondheidsclaims staan. Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. Gezondheidsclaims stellen dat een voedingsmiddel voordelig is voor je gezondheid.

Het gebruik van claims is aan regels gebonden. Claims op voedingsmiddelen moeten goed onderbouwd zijn.

Omschrijving

Op voedingsmiddelen kunnen claims staan. Een claim is een bewezen bewering over de eigenschap van een product. Deze gaan meestal over effecten op de gezondheid, zoals ‘bevordert de darmwerking’ of ‘rijk aan vitamine C’.

Soorten claims

Claims kunnen worden onderverdeeld in twee soorten:  
  • Voedingsclaims beweren dat een voedingsmiddel een bepaalde goede samenstelling heeft. Deze claims zijn gemakkelijk te controleren. Zo komt de claim ‘light’ vaak voor. Dit betekent dat er bijvoorbeeld 30% minder kcal of vet in een product zit.
  • Gezondheidsclaims beweren dat een voedingsmiddel voordelig is voor de gezondheid. Een voorbeeld hiervan is ‘calcium is goed voor de kalkhuishouding’. Deze claims zijn lastiger te bewijzen dan voedingsclaims. Voor het aantonen van een effect op de gezondheid is namelijk veel onderzoek nodig. 

Voedingsclaims beweren dat een voedingsmiddel een bepaalde goede samenstelling heeft. 'Vezelrijk' zegt bijvoorbeeld iets over de hoeveelheid vezels dat het product bevat per 100 gram.

Er bestaan hiernaast medische claims. Deze mogen niet op levensmiddelen staan, maar alleen op geneesmiddelen. Medische claims zijn beweringen over het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte.

Wetgeving

Het gebruik van claims is in Europese wetgeving geregeld. Fabrikanten mogen een claim alleen gebruiken als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims voorkomt. Claims op voedingsmiddelen moeten altijd bewezen zijn.

Gezondheidsclaims worden beoordeeld door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Omdat voedingsclaims zo eenduidig zijn hoeven die niet beoordeeld te worden door de EFSA. Wel moeten zij op de lijst van goedgekeurde claims voorkomen. 

De regels over claims gelden voor producten die in de winkel liggen. Verder gelden ze voor voedingsmiddelen in restaurants, ziekenhuizen, scholen en andere instellingen. Ook voedingssupplementen vallen onder deze regeling. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de gevoerde claims in Nederland.

Misleiding

Een product met een claim hoeft niet te betekenen dat het ook een gezond product is. Bijvoorbeeld een koekje met extra calcium kan nog steeds veel calorieën, suiker of vet bevatten.