Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Mensen willen gezonder eten, dit kun je doen

14 september 2023

Vandaag kwam CBS met het nieuws dat ruim 1 op de 3 volwassen gezonder willen eten. Daarin ervaren mensen ook barrières. Ze laten zich overhalen om iets ongezonds te eten, vinden het moeilijk om het te laten staan of geven aan te weinig geld te hebben voor gezonde producten. Wij helpen graag met tips.

Als je gezonder wil eten, dan helpt het echt om van tevoren goed te bedenken waarom je dat wil. Uit het CBS-onderzoek blijkt dat gezondheid voor velen een drijfveer is, maar je kan ook prima een ander persoonlijk doel hebben. Bijvoorbeeld dat je beter wil eten voor het milieu. En dan kun je starten met concrete doelen stellen. Zet vooral kleine stappen. Probeer niet in één keer te veel te willen. Bekijk alle tips en hulpmiddelen om te starten met gezonder eten.

Mensen willen gezonder eten

Hoe belangrijk dit ook is, daarnaast is het zaak om je zo min mogelijk te laten verleiden.

Verleid mij niet!

Als je goed weet wat je wil bereiken en hoe, dan is het hopelijk al makkelijker om ‘nee, dankjewel’ te zeggen tegen mensen. En om ongezonde producten te laten staan. In de meest ideale situatie weet iedereen om je heen dat je gezonder wil eten en steunen ze je daarin.

Helaas is de eetomgeving sowieso verre van ideaal. Binnenshuis heb je zelf nog invloed. Maar buiten de deur niet. Overal is ongezonde voeding. En het is gewoon heel uitdagend om dat steeds weer te moeten weerstaan. Verreweg de meeste voedselkeuzes maken we namelijk op de automatische piloot. Al het eten om ons heen beïnvloedt onze keuzes sterk. Waar het meeste van ligt en wat makkelijk te pakken is, kiezen mensen eerder. Soms is er zelfs helemaal geen gezondere en duurzamere keuze voorhanden.

Wat kun je dan toch doen? We hebben alle tips om met verleidingen om te gaan op een rij gezet: voor in je huis, buiten de deur én als je eet met anderen.

Goedkoop gezond eten

Ook wij zien de signalen dat het lastig kan zijn om gezond te eten met deze hoge en toenemende prijzen voor basisbehoeften, zoals voeding en energie. Dit zouden we graag anders zien. Gezonde voeding zou voor iedereen een makkelijke en betaalbare keuze moeten zijn. Wat wij wel kunnen doen is met je meedenken. Op onze website vind je bespaartips voor in de winkel en tijdens het koken. Kleine aanpassingen die samen hopelijk toch een verschil kunnen maken.