De Richtlijnen goede voeding vormen ook voor mensen
met hart- en vaatziekten door aderverkalking een geschikte basis voor een
gezond voedingspatroon. Dat concludeert de Gezondheidsraad in een nieuw advies op
basis van een evaluatie van het beschikbare wetenschappelijk onderzoek op dit
moment.
De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een praktische
vertaling van de Richtlijnen goede voeding, aangevuld met specifieke adviezen
voor voldoende energie en voedingsstoffen: de voedingsnormen. Dit nieuwe advies
van de Gezondheidsraad bevestigt dat een voedingspatroon volgens de Schijf van
Vijf ook een gezonde basis kan zijn voor mensen met hart- en vaatziekten.
Gezonde basis
In Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen een
chronische hart- of vaatziekte. Meestal is de oorzaak ophoping van cholesterol in
de vaatwand, waardoor bloedvaten verkalken en uiteindelijk steeds nauwer worden.
Dit wordt artherosclerose of aderverkalking genoemd. Voor deze groep Nederlanders vormen dezelfde voedingsaanbevelingen als
voor de algemene bevolking een gezonde basis, concludeert de Gezondheidsraad op
basis van de wetenschap. Zo is bijvoorbeeld ook voor hen het advies om harde
smeer- en bereidingsvetten te vervangen door zachte varianten of plantaardige
oliën en om dagelijks 200 gram fruit te eten.
Bij sommige aanbevelingen is er geen wetenschappelijk onderzoek
beschikbaar specifiek bij mensen met hart- en vaatziekten. In dat geval gelden
ook de algemene aanbevelingen uit de Richtlijnen goede voeding. Bijvoorbeeld het
advies om de inname van zout te beperken tot maximaal 6 gram per dag.
Gezondheidswinst bij iets meer vis
Volgens de Gezondheidsraad kan het eten van iets meer vis
gezondheidswinst opleveren voor mensen met hart- en vaatziekten. Daarom is het
advies voor hen om 1 tot 2 porties vis per week te eten, in plaats van de
richtlijn voor de algemene bevolking om 1 portie vis per week te eten.
Er is geen aanleiding om supplementen met visvetzuren aan
te raden voor mensen hart- en vaatziekten. Als je de hoeveelheid visvetzuren van
2 porties vis binnenkrijgt via supplementen levert dat namelijk waarschijnlijk
geen gezondheidswinst op. Onderzoeken naar supplementen met grotere
hoeveelheden visvetzuren geven geen eenduidig beeld. Daarover kan de raad geen
aanbevelingen doen.
Verrijkte producten
De Gezondheidsraad heeft ook gekeken naar bepaalde
verrijkte producten. Uit onderzoek blijkt dat producten die verrijkt zijn met
plantensterolen en/of -stanolen kunnen helpen het LDL-cholesterol te verlagen,
ook bij mensen die cholesterolverlagende statines gebruiken. Dit gaat
bijvoorbeeld om bepaalde margarines of zuivelproducten. Behandelend artsen en
diëtisten kunnen volgens de raad daarom de inzet van deze producten overwegen
voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking.
Bredere leefstijlaanpak
De voedingsaanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn
bedoeld om te integreren in een bredere aanpak die zich ook richt op andere
factoren, zoals gewichtsverlies in het geval van overgewicht, niet roken en
voldoende bewegen.