Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedingscentrum duidt: microplastic uit babyflesjes schadelijk?

3 november 2020

De afgelopen tijd is een onderzoek over microplastics uit babyflesjes, wat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Food in het nieuws geweest. Onderzoekers aan de universiteit van Dublin keken naar de aanwezigheid van microplastics in babyvoeding wat bereid is in plastic flesjes (polypropyleen). Wat waren de uitkomsten van het onderzoek en heeft het gevolgen voor onze huidige adviezen voor het klaarmaken van flesvoeding?

Het onderzoek

In het uitgevoerde onderzoek zijn babyflesjes eerst 5 minuten in kokend water geplaatst (gesteriliseerd) en vervolgens is de flesvoeding klaargemaakt met water van 70 graden Celsius. Vervolgens is gekeken naar hoeveel deeltjes microplastic in de flesvoeding aanwezig waren. Het onderzoek liet zien dat baby’s inderdaad via deze route blootgesteld worden aan microplastics. Tegelijkertijd benadrukken de onderzoekers dat het niet bekend is of dit effect heeft op de gezondheid van de baby.

Nog steeds veel vragen

Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar microplastics. Alhoewel steeds meer gemeten en bekend wordt, zijn er ook nog steeds veel vragen. Het is op dit moment niet bekend in hoeverre microplastics (of nanoplastics) een risico vormen voor de gezondheid van de mens. Een groot deel zal het lichaam verlaten via de ontlasting, maar een deel kan de darmwand passeren en we weten nog weinig van de eventuele negatieve effecten hiervan op de lange termijn. Vanwege de onzekerheden geeft dit onderzoek momenteel geen aanleiding om de huidige procedure voor het klaarmaken van flesvoeding aan te passen.

Richtlijnen voor opwarmen in Nederland anders dan in het onderzoek

De huidige richtlijnen van het Voedingscentrum voor het maken van flesvoeding zijn ook anders dan de methode van opwarmen die in het onderzoek gebruikt zijn. De richtlijnen van het Voedingscentrum schrijven geen extreem hete temperaturen voor. Zo kan flesvoeding aangemaakt worden met koud kraanwater, kokend water is in Nederland niet nodig. En de fles kan verwarmd worden tot 30-35 graden. Dit kan op 3 verschillende manieren: au bain-marie, met een flessenwarmer of in de magnetron. Belangrijk om te melden bij verwarming in de magnetron is om de fles tussentijds wel te schudden. Dit is belangrijk om zogenaamde ‘hot spots’ die kunnen ontstaan in de magnetron door ongelijke verwarming te voorkomen.

Ook voor het schoonmaken van de flesjes is de procedure om eerst om te spoelen met koud water en vervolgens met een heet sopje of in de vaatwasser (minimale temperatuur 55 graden Celsius) te reinigen. Naspoelen kan met warm water en vervolgens kan de fles drogen.

Goed schoonmaken belangrijk bij voorkomen van schadelijke bacteriën

Het goed schoonmaken en hygiënisch werken is een zeer belangrijke stap om aanwezigheid van schadelijke bacteriën te voorkomen. Baby’s zijn kwetsbaar en we weten dat de gevolgen van een infectie voor hen ernstig kan zijn. Alhoewel dit onderzoek geen reden is voor ons om op dit moment de richtlijnen aan te passen, blijven wij deze ontwikkelingen uiteraard goed volgen. Voor consumenten die zich wel zorgen maken en iets willen doen, kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een glazen fles.