Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ik sport veel, maar ik val niet af. Hoe kan dat?

Als je gaat sporten is er een kans aanwezig dat je niet afvalt, heel weinig afvalt of dat je zelfs zwaarder wordt. Sommige mensen laten zich hierdoor misschien ontmoedigen, terwijl ze wel resultaten boeken. Je bouwt waarschijnlijk spiermassa op, terwijl je ook wat vetmassa verliest. Ook al val je niet direct af, bewegen is goed voor je gezondheid.

Als je al een tijdje sport en niet meer bent gaan eten, kun je ervan uitgaan dat een toename van spiermassa die extra kilo's veroorzaakt.

Het meten van je buikomtrek kan je vertellen of je buikvet bent kwijtgeraakt. Een gezonde buikomvang vermindert de kans op ziekten.

Bereken je BMI en meet je buikomvang

Ik kom aan van sporten. Hoe kan dat?

Het kan bij zowel krachttraining als duursport voorkomen dat je op de weegschaal geen verschil ziet of zelfs aankomt in gewicht. Dat kan komen omdat je meer spierweefsel ontwikkelt. Laat je dus niet ontmoedigen. Als je intensief sport, kun je ervan uitgaan dat je vetmassa kwijt bent.

Met meer spiermassa verbrand je meer calorieën. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook in de rustperiodes tussen de sportmomenten in. De verbranding gaat namelijk nog even door in de spieren, omdat spierherstel ook energie kost. Deze verhoogde verbranding duurt langer naarmate de intensiteit van de inspanning hoger ligt. Voor het afvalproces kan krachtsport dus wel ondersteunend werken, maar het resultaat is zichtbaarder in de spiegel dan op de weegschaal. Lees hierover meer op allesoversport.nl.