Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Afvallen met sport en beweging

Elke dag bewegen is belangrijk, ook als je wilt afvallen. Door te sporten of te bewegen verbrand je meer calorieën. En het is belangrijk om fit en gezond te blijven.

Elke dag minimaal 60 minuten bewegen is belangrijk bij het afvallen

Hoeveel moet ik bewegen bij het afvallen?

Ook wanneer je wilt afvallen gelden de Beweegrichtlijnen uit 2017. Voor volwassenen houdt dit in:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens 150 minuten (2,5 uur) per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen.
 • Doe minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Voorkom veel stilzitten.

Wat is matig intensief bewegen?

Je beweegt matig intensief als je hartslag en ademhaling iets omhooggaan. Bijvoorbeeld door stevig door te wandelen of hard te fietsen. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer energie je gebruikt. Je kunt naar een sportschool gaan, maar alles waar je hart sneller van gaat kloppen telt mee. Het beste is om beweging op te nemen in je dagelijkse routine. Zo houd je het beter vol.

Overgewicht en bewegen

Wanneer je overgewicht hebt samen met een te hoge middelomtrek (88 centimeter of meer voor vrouwen en 102 centimeter of meer voor mannen) en/of een aandoening of ziekte veroorzaakt door overgewicht (bijvoorbeeld diabetes type 2 of hart- en vaatziekten) gelden andere beweegadviezen. Overleg met de professional die je begeleidt bij het afvallen hoeveel beweging je nodig hebt en hoe je dit kunt invullen.

Tips om meer te bewegen

 • Pak vaker de fiets, bijvoorbeeld naar het werk.
 • Wandel in een pittig tempo naar de winkel.
 • Ga wandelen met collega’s in de pauze.
 • Stap een halte eerder uit de bus of tram.
 • Loop na het avondeten een flink blokje om.
 • Strek na elk uur dat je zittend doorbrengt even de benen en rug.
 • Neem de trap in plaats van de lift.

Huishoudelijke klussen, de hond uitlaten en in de tuin werken tellen ook mee als beweging. Je kunt je ook aanmelden bij een sportvereniging of sportschool om meer te bewegen.

Beweeg je op dit moment weinig? Bouw je beweging dan rustig op om blessures te voorkomen. Eventueel kun je dit onder begeleiding doen.

Wat is belangrijker? Bewegen of gezonder eten?

Als je alleen meer gaat bewegen en hetzelfde blijft eten en drinken, val je niet snel af. Voldoende beweging is wel een belangrijke ondersteuning bij het afvallen. Je verbrandt meer calorieën. En beweging kan het verlies van spiermassa beperken.

Afvallen met beweging: wat helpt het meest?

Het is het belangrijkste dat je iets kiest wat bij je past. Dus kies een sport of activiteit die je leuk vindt en die je voor een lange tijd kan inpassen in je leven. Bekijk onze tips om te beginnen met sporten of bewegen.

Wat betreft sport kun je kiezen voor een krachtsport, duursport, teamsport of een combinatie daarvan:

 • Met krachtsport verbeter je voornamelijk je lichaamssamenstelling: minder vet en meer spieren. Het kan zijn dat je wel vetmassa verliest, maar dat je je inspanningen niet direct terugziet op de weegschaal. Want extra spieren betekenen ook extra gewicht. Krachtsport leidt wel tot een strakker figuur en je kunt het bereikte gewicht beter vasthouden.
 • Met duursport verbrand je in het algemeen veel energie, meer dan met krachttraining. Dat komt omdat je je met duursport over een langere tijd inspant. Dat helpt goed bij het afvallen.
 • Een teamsport kan gezellig zijn en je kunt elkaar stimuleren. Hierdoor houd je het misschien makkelijker vol.

Meer informatie

Bekijk onze pagina's over sport en bewegen: