Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe werkt afvallen?

Als je wilt afvallen, kan het helpen om te begrijpen hoe afvallen werkt en wat er in je lichaam gebeurt.

Energie

Eten en drinken geeft je lichaam energie. Deze energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën. Meestal zeggen we calorieën. Je lichaam gebruikt energie onder andere om warm te blijven, eten te verteren en om te kunnen bewegen. Je kunt je lichaam vergelijken met een oplaadbare batterij: de batterij laat op door calorieën uit eten en drinken. Hij loopt weer leeg door deze energie te gebruiken.

De energiebalans

Als je over langere tijd net zoveel energie binnenkrijgt als je verbruikt, dan kom je niet aan en val je niet af. Dit noem je de energiebalans. Als je meer energie binnenkrijgt dan je lichaam gebruikt, dan blijft er energie “over”. Deze energie die over blijft slaat je lichaam op als vet. Als je lange tijd achter elkaar meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, dan neemt je gewicht toe. Krijg je over een langere periode juist minder energie binnen dan je lichaam gebruikt, dan val je af.

Diëten

Er zijn een heleboel soorten populaire en commerciële afslankdiëten die gewichtsverlies beloven. En elk van deze diëten heeft zijn eigen regels en theorieën. Met alle afslankdiëten kun je afvallen wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je gebruikt. Maar lang niet alle diëten leveren je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft. Ook kunnen ze bijvoorbeeld te streng of te onpraktisch zijn, waardoor je na het dieet weer terugvalt in oude gewoonten. Zo kom je weer aan tot je oude gewicht of weeg je uiteindelijk meer dan voordat je op dieet ging. Dit wordt ook wel jojoën genoemd. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je voeding blijvend aan te passen op een manier die bij jou past.

Afvallen in kleine stappen

Wanneer je op een gezonde manier wilt afvallen kan het even duren voordat je gewicht gaat verliezen. Wij adviseren namelijk om in kleine stappen toe te werken naar veranderingen in je voedingspatroon en daarmee ook gewichtsverlies. Er zijn meerdere kleine stappen nodig voordat je op het punt komt dat je lichaam minder energie binnenkrijgt dan het verbruikt. Waarom in kleine stappen? Veranderen aan de hand van kleine stappen helpt je namelijk om concreet aan de slag te gaan, je komt sneller tot een succeservaring en je kunt er gemakkelijker een gewoonte van maken.

Door het opstellen van kleine stappen kun je toewerken naar een gezonde leefstijl en een gezond(er) gewicht die blijvend zijn: