Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Afvallen doe je samen

Afvallen gaat makkelijker wanneer je omgeving een handje helpt. Daarom is het goed om na te denken wie jou kan helpen.

Afvallen doe je samen

Hoe krijg je steun tijdens het afvallen?

Afvallen hoef je niet alleen te doen. Zelfs niet als niemand anders in je omgeving aan het afvallen is.

Het is fijn wanneer vrienden en familie achter je staan en het kan je op weg helpen naar een gezonder gewicht. Vraag daarom hulp aan de mensen waarvan je weet dat ze je steunen. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je omgeving jou kan gaan steunen.

Stap 1: vertel

Vertel de mensen om je heen dat je gaat afvallen en op welke manier. Zo passen ze zich sneller aan jouw eetpatroon aan. Ze houden rekening met je wensen en halen bijvoorbeeld geen calorierijke snacks voor je.

Stap 2: vraag

Vraag de mensen om je heen om je hierbij te steunen. Dat kan:

  • Emotioneel, zoals een schouder om op te leunen
  • Praktisch, door bijvoorbeeld op de kinderen te passen, zodat jij kunt gaan sporten
  • Inspirerend, zoek contact met anderen via social media, fora of afvalclubs bij jou in de buurt.
  • Samen sta je sterker. Kies daarbij mensen uit die dezelfde haalbare doelen stellen als jij.

Stap 3: zoek op

Zoek vooral vrienden en familie op die gezond eten makkelijker voor je maken. Het kost veel energie om steeds opnieuw ‘nee’ te moeten zeggen als je omgeving je toch steeds wil overhalen om mee te doen met het maken van ongezondere keuzes.

Onbegrip tijdens het afvallen

Als je mensen om je heen vertelt dat je aan het afvallen bent, letten ze over het algemeen extra op of je al bent afgevallen en geven ze je eerder complimenten. Misschien is niet iedereen in je omgeving behulpzaam en begripvol. Ze kunnen bijvoorbeeld ongezond eten in huis halen of aandringen om ongezond te eten of te drinken. Soms vinden ze je ‘ongezellig’ of ‘helemaal niet te dik’. En begrijpen niet waar je je druk over maakt. Wees daarom duidelijk en vastbesloten. Jij doet iets voor je gezondheid. Een opmerking terugkaatsen met een grapje kan helpen om het luchtig te houden. Je kunt je ook voorbereiden op zo’n situatie door van tevoren te bedenken wat je wilt doen of zeggen wanneer iemand onbegrip toont of onbehulpzaam is.

Ervaring van Frank

Frank zijn vrouw en kinderen staan 100% achter de stappen die hij zet om gezonder en sportiever te leven. Voor de rest van zijn omgeving was het in het begin erg wennen. Dat sloeg gelukkig om. En dat stimuleert Frank enorm. Lees zijn verhaal.