Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Eetdagboek en beweegdagboek bijhouden bij het afvallen

Een eetdagboek bijhouden helpt bij het afvallen. Hierdoor weet je namelijk precies wat en hoeveel je eet. Zo krijg je inzicht in wat er al goed gaat en waar je nog stappen kunt zetten. En daarmee kun je gerichter werken aan het aanpassen van je eetgewoonten om af te vallen. Je komt er bijvoorbeeld achter in welke producten veel calorieën zitten. Ook een beweegdagboek bijhouden is een goed idee.

Een handig eetdagboek is Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Daarin vind je het onderdeel Mijn nieuwe balans.

In Mijn nieuwe balans zie je wekelijks:

  • Hoeveel je bent afgevallen en feedback op je gewichtsverloop.
  • Hoeveel je meer bent gaan eten binnen de Schijf van Vijf. Want gezond eten is de basis tijdens het afvallen én om later je goede veranderingen vast te houden.
  • Hoeveel snacks, dranken en sauzen je neemt. Dit overzicht kan je helpen om een volgende stap uit te zoeken. Bijvoorbeeld het vervangen van frisdrank door een light-variant of water.
  • Hoe goed je (vooruit) gaat qua beweging. Dat kan sport zijn maar ook stevig wandelen en fietsen.
Schijf van Vijf en snacks in Mijn nieuwe balans

Verder is Mijn Eetmeter handig, omdat:

  • je ontdekt wat in de Schijf van Vijf staat.
  • je adviezen krijgt over producten die niet in de Schijf van Vijf staan, bijvoorbeeld een tip om een ongezond product te vervangen door een gezonder product.
  • je per product ziet hoeveel calorieën je ermee binnenkrijgt.
  • je per dag kunt bijhouden hoeveel calorieën je tot je neemt.

Start direct!

Download Mijn Eetmeter inclusief Mijn nieuwe balans:

Google Play
App store

Of start via de website Mijn Voedingscentrum.

Mijn nieuwe balans is niet beschikbaar voor mensen met een BMI tot 22, 70-plussers, 18-minners, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Je kunt dan Mijn Eetmeter zonder Mijn nieuwe balans gebruiken om gezonder te eten.

Beweegdagboek

Bewegen helpt je fit en gezond te blijven en draagt bij aan een gezond gewicht. Uit onderzoek is gebleken dat je met aanpassingen in zowel je voeding als je beweging de meeste kilo’s verliest. Je kunt naar een sportschool gaan, maar alles waarvan je hart sneller gaat kloppen telt mee. Het beste is om beweging op te nemen in je dagelijkse routine. En kies daarnaast iets wat je leuk vindt om te doen. Zo houd je het beter vol. Lees hoeveel je moet bewegen bij het afvallen.

Inzicht gebruiken voor goede voornemens

Wanneer je een eet- en beweegdagboek bijhoudt, krijg je waarschijnlijk al een idee welke kleine stappen jij kunt zetten om gewicht te verliezen. Misschien snoep je weinig, maar eet je grote maaltijden. Of zet je jezelf juist gezonde maaltijden voor, maar haal je ’s avonds een zak chips tevoorschijn. Lees meer over het maken van goede voornemens om af te vallen.

Zijn er veranderingen in je leven zoals samenwonen, een kind of een andere baan? Dit kan leiden tot een verandering in je eet- en beweegpatroon. Zoek je troost in eten als je verdrietig of gestrest bent, terwijl je eigenlijk geen honger hebt? Of eet je juist vaak voor de gezelligheid en in gezelschap? In je eetdagboek kun je ook bijhouden hoe je je voelde tijdens het eten en waar je was. Dat geeft inzicht in waarom je eet en kan je helpen bij het afvallen. In Mijn Eetmeter kun je hier het notitie-veld voor gebruiken.

Ervaringen van gebruikers

Inzicht krijgen in hoeveel je beweegt?

Ga aan de slag met de Beweegmeter ('mijn beweging') bij Mijn Voedingscentrum of in Mijn Eetmeter app: