Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gebruik je 'Mijn nieuwe balans' bij afvallen?

Jij bent je eigen afvalexpert. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Wij als Voedingscentrum proberen je zo goed mogelijk te helpen. In de app Mijn Eetmeter kun je 'Mijn nieuwe balans' aanzetten. Je houdt erin bij wat je weegt, eet en beweegt. Zo zie je hoe goed het gaat en krijg je tips. En wat je uiteindelijk doet? Dat kies je zelf! Download gratis:

”Download

”Download

Zo werkt het

We vragen je om een eetdagboek, hoeveel je beweegt en jouw gewicht bij te houden. Daarmee brengen we jouw voortgang in beeld en helpen we je met tips en advies. Kortom: we laten zien wat goed gaat en waar je nog stappen kunt zetten. Daarmee stimuleren we jou om zelf je kleine uitdagende stappen te kiezen. Die waarvan jij het gevoel hebt: dit past bij mij en daarom gaat het lukken.

Je begint met één stap, bijvoorbeeld door frisdrank te vervangen door light-frisdrank of water. Lukt dit al aardig? Neem dan je volgende stap. In het begin zul je met deze aanpak misschien niet gelijk afvallen. Maar zo werk je wel aan een blijvende verandering in je eetpatroon. Wees trots op elke stap. En gaat het een keer wat minder? Dat is niet erg, dat hoort erbij. De dag erna begin je gewoon weer opnieuw of pas je je stap aan zodat deze beter bij jou aansluit.

Tip: vertel aan je vrienden en familie die achter je staan dat je gaat afvallen, dan kunnen zij je steunen.

1. Download Mijn Eetmeter en activeer Mijn nieuwe balans

Download Mijn Eetmeter:

Google Play
App store

Je krijgt vanzelf een melding dat je Mijn nieuwe balans kan starten. Als je al gebruiker bent, heb je al een melding gekregen. Of je kunt Mijn nieuwe balans activeren bij je accountgegevens.

Let op! Mijn nieuwe balans is niet beschikbaar voor mensen met een BMI tot 22, 70-plussers, 18-minners, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Je kunt dan Mijn Eetmeter zonder Mijn nieuwe balans gebruiken om gezonder te eten.

Waarom niet voor iedereen?

Jongeren onder de 18 en ouderen boven de 70 worden aangeraden alleen onder begeleiding af te vallen. Mijn nieuwe balans biedt daarvoor niet de juiste hulp.

Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven is afvallen niet verstandig. Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding heb je juist meer energie nodig. Te weinig eten tijdens de zwangerschap kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Het geven van borstvoeding helpt je om op gewicht te komen.

Mensen met gezond gewicht kunnen toch een paar kilo willen afvallen. Bijvoorbeeld omdat ze te maken hebben met een opkruipend gewicht, of omdat ze een gezonde BMI hebben, maar een (te) hoge middelomtrek. Om deze reden is Mijn nieuwe balans ook beschikbaar voor mensen met een gezond gewicht. Aan de andere kant willen we niet dat mensen met een gezond gewicht onnodig gaan lijnen of blijven afvallen. Om die reden hebben we Mijn nieuwe balans beschikbaar gemaakt voor mensen tot halverwege de range van een gezond gewicht (BMI 18,5-25). 

sluiten

2. Bedenk wat je persoonlijke doel is

In Mijn nieuwe balans kun je je persoonlijke doel invullen. Want er zit altijd een wens áchter het getal op je weegschaal. Waarom wil je afvallen? Voorbeelden kunnen zijn om fit genoeg te zijn om met je (klein)kinderen te spelen of je favoriete kledingstuk weer te passen. Zo’n doel bereiken is vaak veel motiverender dan bijvoorbeeld 5 kilo verliezen.

3. Vul elke week je gewicht in

In Mijn nieuwe balans vul je elke week je gewicht in. Daarmee kunnen wij je feedback geven op je gewichtsverloop. We raden aan om elke week ongeveer een halve kilo af te vallen. En bedenk daarbij: afvallen gaat met vallen en opstaan. Want je maakt aanpassingen in je gedrag en dat is wennen.

4. Vul elke dag je eetdagboek in

Het beste advies krijg je als je elke dag je eetdagboek invult. Het is misschien wat werk, maar je zult zien dat je er profijt van hebt! We weten vanuit wetenschappelijke studies dat een eetdagboek bijhouden helpt bij het bewust worden van wat je eet en bij afvallen.

Vul je minimaal 5 dagen je dagboek in? Dan zie je wekelijks:

  • Hoeveel je meer bent gaan eten binnen de Schijf van Vijf. Want gezond eten is de basis tijdens het afvallen én om later je goede veranderingen vast te houden. Wil je nog een stap richting de Schijf van Vijf zetten? Elke dag krijg je bij je ‘gewone’ Schijf van Vijf-dagadvies van Mijn Eetmeter tips om gezonder te kiezen. En bij het voedingsstoffenadvies houd je in de gaten of je nog voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Hoeveel snacks, dranken en sauzen je neemt en of dit meer of minder is dan een week eerder. Dit overzicht kan je ook helpen om een volgende stap uit te zoeken.
Schijf van Vijf en snacks in Mijn nieuwe balans

5. Vul elke dag je beweging in

We raden ook aan om elke dag in te vullen hoeveel je hebt bewogen. Om af te vallen geldt het advies om ten minste 60 minuten per dag actief bezig zijn, het liefst op alle dagen van de week. Dat kan sport zijn maar ook stevig wandelen en fietsen. Door te sporten of te bewegen verbrand je meer calorieën en het is belangrijk om fit en gezond te blijven. Daarnaast blijf je makkelijker op een gezond gewicht na het afvallen als je voldoende beweegt.

In Mijn nieuwe balans zie je dan ook wekelijks hoe goed je (vooruit) gaat qua beweging.

Extra tips

Onderaan Mijn nieuwe balans krijg je steeds een nieuwe algemene tip die je kan helpen bij het afvallen. En als je extra tips en ondersteuning wil, kun je aanvullend een maandelijkse nieuwsbrief ontvangen met gezonde en caloriearme recepten, tips om nieuwe gewoontes aan te leren én vol te houden, en informatie over voeding.

Afbeelding van startscherm Mijn nieuwe balans. Je ziet dat je je gewicht, Schijf van Vijf, snacks, snoep en drinken én beweging kan bijhouden

Download Mijn Eetmeter in Google Play of in de App store en start ook met Mijn nieuwe balans!