Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Afvallen en gewicht Helpt calorieën tellen bij afvallen? Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen? In welk ijs zit minder calorieën? Elk pondje gaat door het mondje. Klopt dat? Waarom is buikvet slechter dan vet op je heupen of billen? Hoe zwaar mag ik zijn? Hoeveel calorieën verbrand ik? Hoe ontstaat overgewicht? Kun je gezond dik zijn? Bestaan zware botten? Bestaan negatieve calorieën echt? Kom je aan van eten na 8 uur 's avonds? Helpt het om grapefruitsap of citroensap te drinken? Kun je dik worden van te weinig eten? Is diëten ongezond? Kan ik afvallen met populaire diëten? Wat is een goed dieet om af te vallen? Mag ik afvallen met een gezond gewicht? Hoe vaak per dag moet ik eten als ik wil afvallen Kan ik afvallen met smoothies of pillen? Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen? Hoe krijg ik een platte buik of slanke bovenbenen? Ik eet heel weinig eten maar val niet af Gaat het afvallen beter als ik veel water drink? Hoe kan ik afvallen, als ik niet kan sporten? Word je dik als je elke week friet eet? Moet ik meer eten als ik meer beweeg? Ik heb overgewicht, hoeveel moet ik dan bewegen? Wat helpt beter bij het afvallen, minder eten of meer bewegen? Bevat magere vruchtenyoghurt minder calorieën dan volle yoghurt? Bevat mager gehakt weinig vet? Is hard bak- en braadvet minder gezond dan vloeibaar vet uit een knijpfles? Is rundvlees altijd minder vet dan varkensvlees? Eet je meer van grotere porties? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom als ik stop met roken? Waar let ik op als ik gezond uit eten wil of bij laten bezorgen? Wat zijn de beste eettips voor hardlopers? Hoe kan ik minder snoepen? Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie? Gezond aankomen Kun je afvallen na je 70ste? Wat zijn de grootste fabels over afvallen? Hoe blijf ik op gewicht? Heb je extra eiwit (proteïne) nodig als je sport? Moet je meer zout eten als je intensief sport? Als je vaak sport, heb je dan extra supplementen nodig? Gaan vegetarisch eten en veel sporten samen? Ik sport veel, maar ik val niet af Is een eiwitshake gezond en nodig als je sport? Hoe kan ik 5 tot 10 kilo afvallen Ik wil meer dan 20 kilo afvallen; wat kan ik doen? Wanneer heb ik als tiener een gezond gewicht? Is het erg om ondergewicht te hebben? (12-18 jarigen) Hoe blijf je op gezond gewicht? (12-18 jarigen) Is het erg om overgewicht te hebben? (12-18 jarigen) Afvallen lukt niet, wat kan ik doen?
Afvallen en gewicht

Wat kun je doen als je overgewicht hebt? (12-18 jarigen)

Voor een gezond lichaam is gezonde voeding, voldoende beweging en een gewicht dat past bij je lichaam belangrijk. Als je gewicht volgens de BMI-meter boven een gezond gewicht zit, dan wordt dat overgewicht genoemd. Op deze pagina lees je daar meer over.

Waarom is het goed om een gezond gewicht te hebben?

Het is belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te hebben, zowel voor je gezondheid nu als voor later. Met een gezond gewicht kun je bijvoorbeeld gemakkelijk bewegen en sporten en is de kans groter dat jij je fit voelt. Als je overgewicht hebt, is het daarom belangrijk om te kijken naar wat je kunt doen in jouw situatie.

Wat kun je doen als je boven een gezond gewicht zit?

Als je erachter komt dat je boven een gezond gewicht zit, kan dat even schrikken zijn. En misschien wil je direct al beginnen met gewicht verliezen. Maar toch kun je beter eerst advies vragen aan je huisarts of een diëtist, want gewicht verliezen is misschien niet direct nodig. Je lichaam is namelijk nog bezig met volwassen worden en heeft voldoende gezonde en gevarieerde voeding nodig om dat te kunnen doen.

Samen met je huisarts of diëtist kun je een plan van aanpak maken voor jouw situatie. Zij luisteren naar jouw verhaal en proberen je zo goed mogelijk te helpen om een gezond gewicht te krijgen.

Schijf van Vijf voor jou

Een diëtist kan met jou kijken naar wat je eet en drinkt op een dag. Het is namelijk belangrijk dat je er goed op let dat je gezond eet. Bekijk met de tool hieronder wat en hoeveel eten en drinken je per dag ongeveer nodig hebt. Laat dit ook eens aan je ouders zien. Zij kunnen ervoor zorgen dat er gezonde producten in huis zijn voor jou.

Naast je ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor eten. Probeer dit te beperkten tot maximaal 4 keer, dat is beter voor je tanden. Kies daarbij zoveel mogelijk voor producten uit de Schijf van Vijf, zoals:

  • een volkoren boterham met beleg uit de Schijf van Vijf zoals 30+ kaas, 100% notenpasta of light zuivelspread
  • fruit, (snack)groente of een rauwkostsalade
  • een schaaltje halfvolle yoghurt met fruit
  • een handje ongezouten noten
  • Kies zo min mogelijk producten buiten de Schijf van Vijf zoals:

  • chips
  • snoep
  • chocola
  • frisdranken of sappen

  • Kijk voor ideeën bij onze tips voor gezonde snacks.

    Voldoende beweging

    Naast gezonde voeding is voldoende beweging belangrijk. Voor jongeren tot 18 jaar is het advies om elke dag minstens een uur te bewegen. Doe iets waarbij je ademhaling omhooggaat. Denk aan het van en naar school fietsen of flink doorlopen naar een winkel. Het is ook belangrijk om minimaal 3 keer per week oefeningen te doen die je spieren en botten versterken. Hier valt bijvoorbeeld de gymles op school onder, maar ook de sporten op de sportclub, dansen of hardlopen. Probeer daarnaast zo veel mogelijk te blijven bewegen. Sta bijvoorbeeld regelmatig op als je achter je computer zit en hang niet te veel op de bank

    Wondermiddelen bestaan niet

    Er is geen pil, fruitsoort of drankje waar je direct een gezond gewicht van krijgt. Het is ook niet verstandig om bepaalde producten ineens niet meer te eten zonder medische reden. Denk aan producten als brood en melk. Dat kan namelijk het risico verhogen op een tekort aan voedingsstoffen zoals vezels en calcium. En dat is niet goed voor je lichaam. Je hebt bijvoorbeeld vezels nodig voor gezonde darmen en calcium voor je botten en je gebit. Met voldoende en gezonde voeding krijgt je lichaam alles binnen om zo goed mogelijk te kunnen werken.

    Betrouwbare informatie

    Op internet kan je heel veel informatie vinden over voeding. Maar hoe weet je nu precies welke informatie betrouwbaar is? Je leest er meer over op de pagina ' Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?'

    Informatie voor ouders en verzorgers.