Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wanneer heb ik als tiener een gezond gewicht?

Gezonde voeding, voldoende beweging en een gezond lichaamsgewicht zijn belangrijk. Dat is het beste voor je gezondheid en zo heb je voldoende energie voor school, je vrienden, werk en sport. Door nu al gezond te eten en voldoende te bewegen, leg je de beste basis voor je toekomstige volwassen lichaam. Wil je weten of je een gezond gewicht hebt?
Geslacht
Leeftijd
jr
Lengte
cm
Gewicht
kg
Middelomtrek
De BMI zegt niet alles over je gezondheid. Voor een optimaal advies is ook je middelomtrek van belang.
cm
Je meet je middelomtrek zo:
Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B). Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af.
...
Berekenen
BMI
drop
24,6
pill_small
24,6
veel te laag
laag
goed
hoog
veel te hoog
Middelomtrek
drop
24,6
pill_small
24,6
goed
hoog
veel te hoog

...

...

De uitslag

Overgewicht. Wat nu?

Ga niet op eigen houtje proberen om gewicht te verliezen. Juist omdat je lichaam zich tijdens je pubertijd zo snel ontwikkelt is het extra van belang om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je gewicht wilt verliezen is het belangrijk om dit in overleg met je huisarts te doen. Je huisarts kan je doorverwijzen voor de juiste begeleiding. Lees hier meer over overgewicht.

Ondergewicht. Wat nu?

Als je ondergewicht hebt, kan dat een probleem zijn, maar dat hoeft niet. Het kan zijn dat je altijd lichter bent geweest dan je leeftijdsgenoten. Als je daarnaast gewoon goed groeit en je hebt genoeg energie voor school, vrienden, werk of sport is er vaak niets aan de hand. Het is wel een probleem als je voor langere tijd minder voeding binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Dan val je af, terwijl je niet hoort af te vallen als je in de groei bent. Je kunt zelfs ondervoed raken. Kijk dan samen met je huisarts of je gewicht inderdaad te laag is, of je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft en of het nodig is om je voedingspatroon aan te passen. Lees meer over ondergewicht.

Diëten en Wondermiddelen

Er is geen pil, fruitsoort of drankje waar je direct gezond of slank van wordt. Ook het schrappen van een hele productgroep uit je voeding zonder medische redenen, zoals brood of zuivel, is af te raden. Dit kan namelijk het risico verhogen op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals vezels en calcium. Dat is niet goed voor je lijf. Gezonde en volwaardige voeding is het beste.

Op internet kan je heel veel informatie vinden over voeding. Maar hoe weet je nu precies welke informatie betrouwbaar is? Kijk goed naar waar de informatie vandaan komt en bedenk hierbij dat een ervaring of mening geen wetenschap is. Bedenk ook dat wonder(voedings)middelen niet bestaan.

De Schijf van Vijf

Gezond eten is niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor later. Denk maar aan het bouwen van een huis. Eerst wordt de fundering gelegd, een stevige ondergrond, en pas daarna wordt het huis erbovenop gebouwd. Tijdens je puberteit wordt er precies zo’n basis gelegd voor je volwassen lichaam. Goede voedingsstoffen zijn hierbij hard nodig. Je lichaam bouwt namelijk aan een goede basis voor je botten en spieren en heeft daarom eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen nodig. Met de Schijf van Vijf voor jou kan je zien wat je ongeveer nodig hebt.

Gezond en duurzaam eten

Gezond eten gaat hand in hand met duurzaam eten. Duurzaam eten wil zeggen dat je rekening houdt met milieu, natuur, eerlijke handel en dierenwelzijn. Je eet gezond én duurzaam als je:

  • volop varieert met producten uit de Schijf van Vijf
  • niet meer eet dan je nodig hebt
  • niet te veel vlees eet
  • vaak kiest voor (seizoens)groente en fruit, noten en peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen

Tussendoortjes

Je lijf groeit hard tijdens je puberteit. Het is daarom niet gek als je vaak trek hebt. Het is prima om tussen de maaltijden door wat te eten, maar probeer daar wel bewuste keuzes in te maken. Kies iets uit de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld een belegde volkoren boterham, fruit, (snack)groente of een rauwkostsalade, een schaaltje magere of halfvolle yoghurt met vers fruit of een handje ongezouten noten. Wil je toch iets snoepen? Laat je inspireren door deze gezonde tussendoortjes.

Beweging

Naast gezonde voeding is ook voldoende beweging belangrijk. Voor jongeren tot 18 jaar is het advies om elke dag minstens een uur matig tot zwaar intensief te bewegen. Hierbij gaat je ademhaling omhoog. Denk bijvoorbeeld aan het van en naar school fietsen. En het is belangrijk om minimaal 3 keer per week oefeningen te doen die je spieren en botten versterken. Hier valt bijvoorbeeld de gymles op school onder, maar ook de sporten op de sportclub, dansen of hardlopen. Probeer daarnaast stilzitten zoveel mogelijk te voorkomen. Sta bijvoorbeeld regelmatig op als je achter je bureau zit en loop een stukje.