Wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af. Dit zal bij de ene persoon makkelijker en sneller gaan dan bij de andere persoon. Wat kan ervoor zorgen dat afvallen niet meer lukt?
Belangrijk voordat je gaat afvallen
Voordat je wilt gaan afvallen is het belangrijk om jouw persoonlijke oorzaken van overgewicht in kaart te brengen. Op de website Check Oorzaken Overgewicht kan je hier meer over lezen en een vragenlijst invullen. Door al deze oorzaken aan te pakken heb je een grotere kans dat het lukt om je leefstijl blijvend te veranderen.
Het Voedingscentrum geeft informatie en handvatten binnen een klein deel van de mogelijke oorzaken. Wij richten ons op voeding en de energiebalans, omdat wij hier veel van weten. Wij zijn er om je te helpen met gezonde voeding en genoeg beweging. Zodat jij lekkerder in je vel zit. Maar soms is het niet verstandig om zelf te starten met afvallen en is het beter om hulp te zoeken.
Gewichtsverlies tijdens het afvallen
Als je begint met afvallen kan het even duren voordat je daadwerkelijk gewicht verliest. Je moet namelijk eerst meerdere kleine aanpassingen maken in je voedings- en beweegpatroon, voordat je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt.
Wanneer je eenmaal gaat afvallen is het normaal dat je in de eerste weken sneller afvalt. Dat komt doordat je lichaam in deze fase meer vocht verliest. Daarna gaat het gewichtsverlies langzamer. Lukt het echt niet om (verder) af te vallen? Ga dan voor advies naar je huisarts of diëtist. Zij kunnen je verder helpen en de oorzaak achterhalen.
Mogelijke oorzaken waarom afvallen niet (meer) lukt
Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waarom afvallen niet meer lukt. Enkele voorbeelden zijn:
1. Je hebt onbewust oude eetgewoonten opgepakt
Het kan zijn dat je ongemerkt je oude eetgewoonten hebt opgepakt. Je krijgt hier inzicht in door een aantal dagen een eetdagboek bij te houden. Schijf alle eet- en drinkmomenten op, dus bijvoorbeeld ook als je tijdens het koken alvast wat voorproeft. Mijn Eetmeter kan je helpen met het bijhouden van een eetdagboek.
2. Energierijke dranken
Denk bij gezond eten ook aan wat je drinkt. Hoewel (fruit)sappen en smoothies vaak gezond lijken, krijg je ongemerkt veel suiker en daarmee calorieën binnen. Zo zitten er in een glas fruitsmoothie van 250 milliliter al gauw 7 suikerklontjes. Drink daarom water, koffie of thee zonder suiker.
3. Meer spiermassa door sport
Ben je meer gaan sporten? Dan kan het zijn dat je meer spiermassa hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom lijkt het alsof je minder of niet meer afvalt. Lees meer over sporten, maar niet afvallen.
4. Je volgt een te streng afvaldieet
Het langdurig volgen van een streng afvaldieet of crashdieet raden we af. Op lange termijn is het namelijk lastig om deze diëten vol te houden, omdat ze te streng, te eenzijdig of te onpraktisch zijn. Je leert hiermee geen gezonde leefstijl aan. De kans is daarom groot dat je terugvalt in je oude eet- en beweegpatroon en daarom niet meer afvalt of weer aankomt tot je oude gewicht. Lees de belangrijkste bezwaren tegen deze diëten.
Medische oorzaak
Verschillende medische oorzaken kunnen ervoor zorgen dat afvallen echt niet lukt of erg moeilijk gaat. Zo kan bepaalde medicatie voor een gewichtstoename zorgen, of voor moeilijkheden om af te vallen. Denk bijvoorbeeld aan corticosteroïden, antipsychotica of antidepressiva. Er kan ook sprake zijn van een probleem in je hormoonhuishouding, zoals bij schildklierproblemen. Of je kan een verstoord eetpatroon hebben, denk aan het hebben van eetbuien, wat het afvallen moeilijk maakt.
Als je het vermoeden hebt dat er een medische oorzaak is waardoor je gewicht is toegenomen of waardoor afvallen niet gaat, ga dan altijd naar je huisarts om dit vermoeden te bespreken. Diegene kan je verder helpen en je de medische hulp aanbieden die je nodig hebt.
Genetische aanleg
Genen zijn van invloed op je gewicht, maar overgewicht ontstaat bijna nooit alleen door genetische aanleg. Dit kan wel. Er zijn een aantal zeldzame vormen van ernstig overgewicht waarbij genen de oorzaak zijn. Zo kan je op jonge leeftijd al ernstig overgewicht hebben, een extreme eetlust hebben of een groot verschil in gewicht met familieleden. Heb je het idee dat er misschien een genetische oorzaak is voor je gewicht of het niet afvallen, bespreek dit dan altijd met je huisarts.
Wat kan ik verder doen als afvallen niet lukt?
Vraag om hulp
Als afvallen niet (meer) lukt kan het fijn zijn om hulp te vragen bij bijvoorbeeld een diëtist of een gewichtsconsulent. Weet je niet goed bij wie je terecht kunt? Je huisarts kan ook altijd advies geven welke professional jou kan helpen.
Maak realistische voornemens
Afvallen doe je in kleine, maar uitdagende stappen. Om gezond afvallen vol te houden is het belangrijk om realistische voornemens te maken. Deze tips helpen je om nieuwe gewoontes te ontwikkelen en bij te houden, zodat je langdurig op gewicht blijft. Bekijk hoe het komt als je niet afvalt, terwijl je weinig eet.
Samen afvallen
Tijdens het afvallen is steun uit je omgeving belangrijk. Het kan je op weg helpen naar een gezonder gewicht. Lees meer over de voordelen van samen afvallen.