Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hulp bij het afvallen

Je kunt altijd hulp zoeken wanneer je wilt afvallen. Maar afvallen is niet altijd nodig en het is ook niet altijd verstandig om er zomaar zelf mee te starten. Soms is het beter om hulp te zoeken.

Huisartsen, diëtisten, gewichtsconsulenten, sportinstructeurs en leefstijlcoaches kunnen je helpen om gezond af te vallen. Wanneer kan je bij welke professional terecht?

Wanneer eerst advies vragen?

We raden aan om hulp te zoeken bij het afvallen als je:

  • Jonger bent dan 18 of 70 jaar of ouder.
  • Zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • BMI hoger dan 35 is.
  • BMI tussen de 25 en 35 is én je een te hoge middelomtrek en/of een medische aandoening of ziekte hebt vanwege overgewicht. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, verhoogde bloedsuiker, hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes) of slaapapneu.
  • Een van de volgende aandoeningen hebt: een hart- en vaatziekte, verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes of prediabetes, slaapapneu of artrose.
  • Het aanleren van een gezonde leefstijl lastig vindt.
  • Al een aantal afvalpogingen hebt gedaan zonder of met weinig resultaat.
  • Niet goed weet hoe je het afvallen op een gezonde manier kunt aanpakken.
Zowel een huisarts als diëtist kan bepalen of afvallen verstandig is, door wie en hoe je hierbij het beste begeleid kan worden en of er eventueel nog andere behandelingen of onderzoeken nodig zijn. Je huisarts kijkt hierbij onder andere naar de oorzaken van het overgewicht. Op basis hiervan stellen jullie samen een plan van aanpak op. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de huisarts je doorverwijst voor het volgen van een gecombineerde leefstijlinterventie of voor psychologische hulp bij het afvallen.

Afvallen met een gecombineerde leefstijlinterventie

Met een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) pak je je gewicht aan door een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. De interventie richt zich op afvallen en op het aanleren en vasthouden van een gezondere leefstijl. De GLI is alleen bedoeld voor volwassenen met overgewicht met daarbij een extra risicofactor voor gezondheidsproblemen en voor volwassenen met obesitas. Je hebt een verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig om deel te kunnen nemen aan een GLI.

Psychologische hulp bij het afvallen

Mogelijk spelen er andere factoren mee die het afvallen moeilijk maken. Zo kan je bijvoorbeeld een emotionele eter zijn of last hebben van eetbuien. Het is belangrijk om eerst deze onderliggende factoren aan te pakken voordat je begint met afvallen. Anders is de kans namelijk groot dat je terugvalt in je oude eetgedrag. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste persoon voor passende begeleiding.

Wanneer naar welke professional?

Er zijn veel soorten hulpverleners. Ook wanneer er geen speciale omstandigheden zijn, zoals hierboven omschreven, kun je ervoor kiezen om begeleiding te zoeken. Dit kan bij de volgende professionals:

Diëtist

De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte. De diëtist behandelt, adviseert en ondersteunt. Meer weten over wat een diëtist doet? Bekijk de video van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Een diëtist heeft de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek gedaan en is vaak aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten of de Diëtisten Coöperatie Nederland. Zoek een erkende diëtist.

Gewichtsconsulent

Je kunt naar de gewichtsconsulent als je helemaal gezond bent, je middelomtrek niet te hoog is (voor vrouwen lager dan 88 centimeter en voor mannen lager dan 102 centimeter), je BMI lager is dan 35 en je geen aanpassingen in je voeding moet maken om medische redenen vanwege overgewicht. Bijvoorbeeld vanwege (een hoog risico op) diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. We raden aan een gewichtsconsulent te zoeken die is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Leefstijlcoach

Een leefstijlcoach geeft advies over voeding, beweging, ontspanning, slaap en stress. Leefstijlcoaches kunnen verschillende achtergronden hebben, denk bijvoorbeeld aan een arts, fysiotherapeut of diëtist. De titel “leefstijlcoach” is niet beschermd. Dat wil zeggen dat iedereen deze titel mag gebruiken. We raden je daarom aan om een leefstijlcoach te zoeken die aangesloten is bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Wanneer een leefstijlcoach bij deze beroepsvereniging aangesloten is, staat dat op zijn of haar website vermeld.

Fitnesscoach, sportinstructeur, personal trainer

Een fitnesscoach, sportinstructeur of personal trainer kan je helpen om meer te bewegen en te sporten. Vaak geven zij ook voedingsadvies, maar de meesten hebben daar geen opleiding voor. Wil je graag een instructeur die ook goed voedingsadvies kan geven? Zoek dan een begeleider die ook de opleiding Gewichtsconsulent, Voeding en Diëtetiek of Sport en Voeding heeft gedaan.

Vergoedingen

Vanuit je zorgverzekering krijg je de diëtist en de gecombineerde leefstijlinterventie vergoed. Gewichtsconsulenten vallen soms onder een aanvullende verzekering. Bekijk alle mogelijkheden voor vergoedingen.