Menu
Zoek

Hulp bij het afvallen

Je kunt altijd hulp zoeken wanneer je wilt afvallen. Maar afvallen is niet altijd nodig en het is ook niet altijd verstandig om er zomaar zelf mee te starten. Soms is het beter om hulp te zoeken.

Huisartsen, diëtisten, gewichtsconsulenten, sportinstructeurs en leefstijlcoaches kunnen je helpen om gezond af te vallen. Wanneer kan je bij welke professional terecht?

Hoe weet ik of ik hulp nodig heb?

We raden aan om hulp te zoeken bij het afvallen als je:

  • Jonger bent dan 18 of 70 jaar of ouder
  • Zwanger bent of borstvoeding geeft
  • Het aanleren van een gezonde leefstijl lastig vindt
  • Al een aantal afvalpogingen hebt gedaan zonder of met weinig resultaat
  • Niet goed weet hoe je het afvallen op een gezonde manier kunt aanpakken
  • Last hebt van eetbuien of emotie-eten
  • BMI hoger dan 35 is

  • BMI tussen de 25 en 35 is én je een te hoge middelomtrek en/of een medische aandoening of ziekte hebt vanwege overgewicht
  • Een van de volgende aandoeningen hebt: een hart- en vaatziekte, verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes of prediabetes, slaapapneu of artrose

Zijn deze redenen om hulp te zoeken niet op jou van toepassing? Lees dan verder onderaan de pagina.

Bij wie kan je hulp vragen?

Zijn één of meerdere redenen om hulp te zoeken wel op jou van toepassing? Plan dan een afspraak in met je huisarts. Je huisarts kan bepalen of afvallen verstandig is, door wie en hoe je hierbij het beste begeleid kan worden en of er eventueel nog andere behandelingen of onderzoeken nodig zijn.

Je huisarts kijkt hierbij onder andere naar de oorzaken van het overgewicht. Het kan goed zijn om voor je bezoek aan de huisarts de vragenlijst op de pagina Check Oorzaken Overgewicht in te vullen. De ingevulde vragenlijst kan helpen om samen een plan van aanpak op te stellen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de huisarts je doorverwijst voor het volgen van een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Of voor psychologische hulp wanneer je last hebt van eetbuien of emotie-eten. Het is belangrijk om eerst deze onderliggende factoren aan te pakken voordat je begint met afvallen. Anders is de kans namelijk groot dat je terugvalt in je oude eetgedrag.

Je kunt ook direct een afspraak maken met een diëtist. Hiervoor hoef je geen verwijzing te hebben van je huisarts.

Een vrouw is in gesprek met de huisarts

Wat als ik toch graag begeleiding wil?

Ook wanneer er geen speciale redenen zijn, zoals hierboven omschreven, kun je ervoor kiezen om begeleiding te zoeken. Er zijn verschillende professionals waarbij je terecht kunt met vragen over voeding en beweging. Dit kan bijvoorbeeld bij:

Fitnesscoach, sportinstructeur, personal trainer

Een fitnesscoach, sportinstructeur of personal trainer kan je helpen om meer te bewegen en te sporten. Vaak geven zij ook voedingsadvies, maar de meesten hebben daar geen opleiding voor. Wil je graag een instructeur die ook goed voedingsadvies kan geven? Zoek dan een begeleider die ook de opleiding Gewichtsconsulent, Voeding en Diëtetiek of Sport en Voeding heeft gedaan.

Daarnaast zijn er verschillende professionals die advies kunnen geven over gezond eten volgens de Schijf van Vijf en voldoende bewegen:

Leefstijlcoach

Een leefstijlcoach geeft advies over voeding, beweging, ontspanning, slaap en stress. Leefstijlcoaches kunnen verschillende achtergronden hebben, denk bijvoorbeeld aan een arts, fysiotherapeut of diëtist. De titel 'leefstijlcoach' is niet beschermd. Dat wil zeggen dat iedereen deze titel mag gebruiken.

We raden je daarom aan om een leefstijlcoach te zoeken die aangesloten is bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Wanneer een leefstijlcoach bij deze beroepsvereniging aangesloten is, staat dat op zijn of haar website vermeld. Het kan zijn dat een leefstijlcoach betrokken is bij de behandeling binnen een gecombineerde leefstijlinterventie. Deze persoon kan je hierbij coachen op verschillende gebieden.

Gewichtsconsulent

Je kunt naar de gewichtsconsulent als je helemaal gezond bent, je middelomtrek niet te hoog is (voor vrouwen lager dan 88 centimeter en voor mannen lager dan 102 centimeter), je BMI lager is dan 35 en je geen aanpassingen in je voeding moet maken om medische redenen vanwege overgewicht. Bijvoorbeeld vanwege (een hoog risico op) diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

We raden aan een gewichtsconsulent te zoeken die is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Ook een zorgprofessional zoals de diëtist kan meekijken wanneer er geen speciale omstandigheden zijn. Je kunt hier zonder verwijzing van je huisarts terecht.

Diëtist

De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte. De diëtist behandelt, adviseert en ondersteunt. Meer weten over wat een diëtist doet? Bekijk de video van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Een diëtist heeft de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek gedaan en is vaak aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten of de Diëtisten Coöperatie Nederland. Zoek een erkende diëtist.

Vergoedingen

Vanuit je zorgverzekering krijg je de diëtist en de gecombineerde leefstijlinterventie vergoed. Gewichtsconsulenten vallen soms onder een aanvullende verzekering. Bekijk alle mogelijkheden voor vergoedingen.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.