Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Op gewicht: een nieuwe balans en gezond blijven eten

Wanneer je op gewicht wilt blijven na het afvallen is het belangrijk om een nieuwe balans te zoeken: hoeveel kan je nu eten en drinken om je gewicht stabiel te houden? En het blijft belangrijk om gezond te blijven eten volgens de Schijf van Vijf.

Een nieuwe balans zoeken

Je hoeft niet meer af te vallen, dus je mag iets meer gaan eten. Maar je wilt ook niet aankomen. Dit betekent dat je net zoveel calorieën kunt gaan eten als je verbruikt. Je streeft naar een nieuwe energiebalans.

Je zult minder moeten gaan eten dan voordat je begon met afvallen. Een slanker lichaam heeft namelijk minder calorieën nodig. Het kost je lichaam bijvoorbeeld minder energie om warm te blijven of om in beweging te komen. Als je op je streefgewicht zit, heeft je lichaam dus ook minder voedsel nodig om in balans te blijven.

Het kan zijn dat je al iets meer bent gaan eten afgelopen tijd. Ga daarom niet opeens veel meer eten dan je gewend was tijdens het afvallen. Bouw je dagelijkse menu met kleine stappen uit. Misschien kun je een extra boterham eten tijdens de lunch of wat meer aardappelen bij het avondeten?

Weeg jezelf regelmatig om te kijken of je in energiebalans bent.

Gezond blijven eten

Letten op wat je eet en hoeveel je eet blijft belangrijk. Blijf ook nu vooral kiezen voor producten uit de Schijf van Vijf. Wil je iets buiten de Schijf van Vijf eten? Ook daar is ruimte voor. Doe dit niet te veel en niet te vaak, maar kies je moment en geniet er echt van.

Het is niet precies te zeggen hoeveel calorieën je kunt eten om op gewicht te blijven. Dit is uitproberen. Blijf je op je streefgewicht, dan heb je de juiste balans gevonden. Je gaat de komende tijd ontdekken welke hoeveelheden passen bij jouw lichaam en hoe je op gewicht blijft.