Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen?

Blijvend afvallen begint met het in kaart brengen van waar je nu staat. Neem je eigen eetgedrag eens kritisch onder de loep. Wat en hoeveel eet je nu? Weet je hoeveel calorieën jouw favoriete eten bevat? Zijn er momenten waarop je extra veel eet? Bewustzijn is een belangrijke eerste stap om gedrag te veranderen en te kunnen beginnen met afvallen.

Een diëtist of een gewichtsconsulent kan je helpen om je eigen eetgedrag te onderzoeken. Het bijhouden van een eetdagboek kan je ook helpen bij het afvallen. Probeer bijvoorbeeld eens onze Eetmeter te gebruiken om een beeld te krijgen van je eetgedrag. Hoe meer kennis je opdoet over je eigen eetpatroon, hoe meer handvatten je jezelf geeft om je eetgedrag succesvol aan te passen.

Maak het concreet

Als je een beeld hebt van je huidige gedrag, dan kun je concrete doelen gaan stellen. Vraag jezelf af wat je precies wilt bereiken. “Ik wil 7 kilo afvallen“ is prima om naar toe te werken, maar het vertelt nog niet hoe je dit concreet aanpakt. Welke kleine, maar uitdagende stappen onderneem je om toe te werken naar het kwijtraken van 7 kilo? Als je concrete acties bedenkt die bij jou passen, dan kun je ze ook evalueren of aanpassen als het niet lukt.

Een concrete actie is bijvoorbeeld: ‘Als ik zin heb in frisdrank of sap dan neem ik in plaats daarvan water of thee zonder suiker'. Dat kost je in het begin mogelijk wel een beetje tijd, maar het is de moeite waard om zo aan de slag te gaan. Je zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en je doel precies voor je ziet.

Door een aaneenschakeling van een aantal van deze kleine stappen kom je op een punt waarmee je voldoende mindert in je energie-inname. Zo kun je uiteindelijk op een gezonde en duurzame manier afvallen.

Is mijn plan realistisch?

Helemaal niet meer snoepen is een erg hoog doel, dat lastig is om uit te voeren. Het is dan ook slimmer om jezelf toe te staan het af en toe wel te doen, bijvoorbeeld in het weekend. Stel jezelf dus de vraag: zijn mijn concrete acties realistisch en haalbaar? Heb ik vertrouwen dat het mij gaat lukken? Gezond afvallen betekent niet dat je nooit meer snoept, de uitdaging is om bewust te kiezen voor momenten waarop je dit wel doet en daar ook van te genieten. Ongeveer een halve kilo per week verliezen is mooi. De kans is dan ook groter dat je het afvallen volhoudt.

Afvallen is een proces van vallen en opstaan

Terugval hoort erbij. Het belangrijkste is dat je doorgaat en kleine stappen zet die je op de lange termijn kunt volhouden. Bedenk bij het maken van je plan al hoe je omgaat met valkuilen die je verwacht. De kans is dan groter dat je weet wat je moet doen als het zover is. Dat ene taartje of snoepje tóch genomen terwijl je het niet van plan was? Een keer een misstap maken betekent niet dat je het meteen moet opgeven. Je kunt het diezelfde dag nog oplossen, door bijvoorbeeld ’s avonds geen toetje te nemen. Wees niet te streng voor jezelf, het belangrijkste is dat je tijdens het afvalproces vertrouwen houdt in je plan en jezelf.