Voor een gezond lichaam is gezonde voeding, voldoende beweging en een gewicht dat past bij je lichaam belangrijk. Het helpt om lekker in je vel te zitten en voldoende energie te hebben voor school en andere activiteiten. Als je gewicht volgens de BMI-meter onder een gezond gewicht zit, dan wordt dat ondergewicht genoemd. Op deze pagina lees je meer over ondergewicht en wat je eraan kunt doen.
Wat als je onder een gezond gewicht zit?
Het kan een probleem zijn dat je ondergewicht hebt, maar dat hoeft niet. Het kan zijn dat je altijd lichter bent geweest dan je leeftijdsgenoten. Als je verder goed groeit en genoeg energie hebt voor school, vrienden, werk of sport, dan is dit waarschijnlijk gewoon het gewicht dat bij je hoort. Het is wel een probleem als je voor langere tijd minder voeding binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Je kunt dan een tekort aan energie, eiwitten en andere voedingsstoffen krijgen, wat slecht is voor je lichaam. Je bent bijvoorbeeld erg moe, verliest gewicht, hebt minder sterke spieren, je kunt sneller ziek worden en je kunt je minder goed concentreren op school.
Wanneer kan ik contact opnemen met een arts?
Voel je je erg moe of ben je gewicht verloren? Maak je je ergens zorgen over? Maak dan gerust een afspraak met je huisarts. Ga ook naar je huisarts wanneer je ver onder een gezond gewicht zit. Dit kun je controleren door de BMI-meter in te vullen. Je huisarts kan je dan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist. Samen kunnen jullie dan bepalen wat de beste aanpak is in jouw situatie.
Wat kun je doen om een gezond gewicht te krijgen?
Het is belangrijk dat je er goed op let dat je gezond en genoeg eet. Met de tool 'Schijf van
Vijf voor jou' kun je zien wat je ongeveer nodig hebt. Laat het resultaat ook aan je ouders zien. Zij kunnen ervoor zorgen dat er gezonde producten in huis zijn voor jou.
Naast je ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets
tussendoor eten. Probeer dit te beperkten tot maximaal 4 keer, dat is beter
voor je tanden. Kies daarbij zoveel mogelijk voor producten uit de Schijf van Vijf, zoals:
een volkoren boterham met beleg uit de Schijf van Vijf zoals 30+
kaas, 100% notenpasta of light zuivelspread
fruit, (snack)groente of een
rauwkostsalade
een schaaltje halfvolle yoghurt met fruit
een handje
ongezouten noten
Kies zo min mogelijk producten buiten de Schijf van Vijf zoals:
chips
snoep
chocola
frisdranken of sappen
Kijk voor ideeën bij onze
tips voor gezonde snacks. Heb je (ernstig) ondergewicht en ben je onder behandeling bij een diëtist of arts? Dan kan het zijn dat je tussendoortjes geadviseerd krijgt die meer energie bevatten.
Voldoende beweging
Naast gezonde voeding is ook voldoende beweging belangrijk. Voor jongeren tot 18 jaar is het advies om elke dag minstens een uur te bewegen waarbij je ademhaling omhooggaat. Denk aan het van en naar school fietsen of flink doorlopen naar een winkel. En het is belangrijk om minimaal 3 keer per week oefeningen te doen die je spieren en botten versterken. Hier valt bijvoorbeeld de gymles op school onder, maar ook sporten bij je sportclub, dansen of hardlopen. Probeer daarnaast stilzitten zoveel mogelijk te voorkomen. Sta bijvoorbeeld regelmatig op als je achter je computer zit en hang niet te veel op de bank
Informatie voor ouders en verzorgers.