Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is een gezond ontbijt?

Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang. Een ontbijt levert ongeveer 300 tot 400 kcal. Wat kun je allemaal eten bij een gezond ontbijt? We hebben een aantal makkelijke en gezonde ontbijt aanraders op een rijtje gezet.

Wat kan ik zoal eten als gezond ontbijt?

  • Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Drink je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
  • Magere of halfvolle zuivel met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten. Het beste kun je een variant kiezen zonder toegevoegd zout en niet te veel toegevoegd suiker.
  • Neem er fruit bij, bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op je brood, fruit door je yoghurt met muesli of gewoon los.

Wil je een keer iets anders, laat je dan inspireren door onze gezonde ontbijtrecepten, zoals een omelet met tomaten-avocadosalsa, een smoothiebowl met mango of Arepa di pampuna (pompoenpannenkoeken) van Jurino Ignacio. Kijk hier voor gezonde ontbijtrecepten.

Wat is gezond broodbeleg?

Als je ontbijt met volkorenbrood, kun je daar het beste gezond beleg op doen. Omdat veel mensen ’s ochtends weinig tijd hebben, hier een aantal voorbeelden van makkelijk en gezond broodbeleg. Door je brood te besmeren met halvarine of margarine uit een kuipje, krijg je goede vetten en vitamine A, D en E binnen. Beleggen kan bijvoorbeeld met 100% pindakaas of een andere notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout, 30+ kaas, hüttenkäse of zuivelspread.

Heb je meer tijd of zin in iet anders? Neem een gekookt ei, avocado, wat plakjes tomaat, komkommer of plakjes fruit, zoals aardbeien, appel of banaan. Bekijk hier nog meer beleg-ideeën.

Gezond ontbijten brengt de spijsvertering op gang

Tips die het makkelijker maken om te ontbijten

Je begint de dag met een goed ontbijt. Niet zo’n ontbijter? 5 tips die het makkelijker maken:

  1. Neem de tijd om rustig van je ontbijtje te genieten. Als je in een hoog tempo je ontbijt naar binnen werkt proef je amper wat je aan het eten bent.
  2. Zet de wekker een kwartiertje eerder als het je steeds niet lukt om te ontbijten. Als je houdt van zo lang mogelijk in bed blijven liggen, maak dan je ontbijt de avond ervoor en leg het in de koelkast.
  3. Als je ’s ochtends niet zoveel trek hebt in een boterham kun je ook proberen of iets anders er wel ingaat, zoals havermoutpap of yoghurt met muesli en fruit. Eventueel kun je een deel van het ontbijt verschuiven naar het eerste eetmoment tussendoor.
  4. Heb je écht moeite om ’s ochtends vroeg te eten? Neem je ontbijt dan mee naar je werk. Plan op je werk een rustig momentje in om je ontbijt op te eten.
  5. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook kinderen hebben baat bij een goed ontbijt. Eet daarom in alle rust met kinderen aan tafel. Om tijd te besparen, is het handig om de tafel al ’s avonds te dekken. Dan hoef je alleen nog de gekoelde producten uit de koelkast te pakken.