Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde(re) visites, etentjes en feesten

Hoe verwen je je gasten op een gezondere manier? Hoe kun je zelf gezellig blijven feesten zonder je te buiten te gaan aan het aangeboden eten en drinken? En hoe voorkom je dat je meer gaat eten doordat je vrienden of familie meer eten?

Wat zet je op tafel?

Mensen eten meer van iets als er veel van is, het makkelijk te pakken is en het er aantrekkelijk uitziet. Op die manier kun je jouw gasten dus wat helpen. Zet het mooiste gezondere eten het meest in het zicht. En ongezond mag er natuurlijk zijn, maar dat kan misschien best wat minder en iets minder in het zicht. Inspiratie nodig? Neem eens een kijkje bij onze recepten en gezonde snacks.

Verdiep je verder in de gasten. Wat vinden ze lekker en wat niet? Zijn er allergieën of wensen?

Hoeveel zet je op tafel?

Wanneer vrienden of familie komen eten, kan het lastig zijn om in te schatten hoeveel eten je moet bereiden. Te weinig is vervelend, maar veel te veel ook. Want je wil vast geen voedsel verspillen. Enkele tips:

  • Een boodschappenlijstje helpt je om goed te plannen. Zoek een recept dat geschikt is voor het aantal personen dat komt eten en koop de aanbevolen hoeveelheden. Bekijk wat je nog in huis hebt en houd daar rekening mee zodat je in de supermarkt niet te veel koopt.
  • Je kunt de juiste porties koken door een keukenweegschaal of een maatbeker te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de hoeveelheidaardappelen, rijst, pasta of couscous die je nodig hebt afwegen. Ook bij het kopen van vis of vlees(vervangers) kun je letten op de aanbevolen hoeveelheid per persoon. Houd ongeveer 100 gram vlees(vervanger) of vis per persoon aan.
  • Mensen zijn geneigd om meer te eten van grotere porties, zelfs als ze geen honger meer hebben. Wees je dus bewust van de grootte van de portie die je aanbiedt. Moet het zoets bijvoorbeeld altijd iets groots zijn? Of is er een kleiner alternatief? Een kleine, maar extra lekkere traktatie maakt ook indruk. En kun je bij het warme eten kleinere porties serveren? Je kunt altijd nog wat extra’s aanbieden of mensen laten weten dat ze zelf nog wat mogen pakken als ze daar zin in hebben.
  • Toch wat over? Of voelt het voor jou niet gastvrij om precies op maat de koken? Kijk naar onze bewaartips en eet het lekker later op.

Samen eten

Wanneer je zelf bij vrienden of familie gaat eten, zal je waarschijnlijk ook geneigd zijn om meer te eten dan wanneer je alleen bent. De sociale druk om mee te doen kan dan ook best hoog oplopen. Hoe ga je daar mee om? Enkele tips:

  • Stel jezelf enkele vragen tijdens het eten. Het antwoord op deze vragen kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je eigen eetgedrag. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af: ‘eet ik wat ik wil eten?’, ‘eet ik omdat iemand anders dat wil?’ of ‘eet ik om een bepaalde indruk te maken?’. Pas je eetgedrag op basis van je antwoorden aan.
  • Wordt er vanaf één bord of schaal gegeten? Probeer je gedachten erbij te houden, zodat je weet dat je niet meer eet dan je wil. Of schep de hoeveelheid die je wil eten op een los bord.
  • Staat iets wat jij wel wil weerstaan, maar waarvan je het moeilijk vindt om af te slaan voor jouw neus? Ga ergens anders zitten of ga, als dat passend is op de plek waar je bent, met de schaal of het gerecht langs de andere gasten. En laat het dan vooral ergens achter waar jij niet zit.
  • De hele tijd ‘nee’ zeggen tegen drankjes of een snack is echt niet nodig. Maar je kunt ook meedoen zonder uit de bocht te vliegen. Wissel bijvoorbeeld alcohol of frisdrank af met water en gun jezelf wat lekkers, maar laat de schaal ook gewoon eens aan je voorbij gaan.
  • Je kunt bewust kiezen wat je wel en niet wilt nemen. Bijvoorbeeld: ga voor een stuk taart en wat snackgroente of sla het stuk taart over en gun jezelf wat anders.
  • Als je weet dat je naar een etentje of feest gaat waar je lekker en vast meer gaat eten dan je gewend bent, sla de lunch of avondmaaltijd dan zeker niet over, maar eet ook weer niet te zwaar.

Samen eten

Als-dan-plannen

Wanneer je merkt dat je regelmatig iets eet terwijl je eigenlijk niets of iets anders wilt eten, dan kun je bedenken hoe je daarmee om wilt gaan. Om ervoor te zorgen dat je niet door de situatie overvallen wordt, kun je van tevoren een als-dan-plan maken. Stel dat je geen taart meer wilt eten op verjaardagen. Je kan dan een als-dan plan maken om je aan dit voornemen te houden. Bijvoorbeeld ‘als iemand mij een stuk taart aanbiedt, dan bedank ik hiervoor en zeg ik dat ik net gegeten heb’.