Menu
Zoek

Hoeveel pasta, rijst en aardappelen koken per persoon?

Precies genoeg koken kan lastig zijn. Tijdens het koken zetten pasta, rijst en couscous bijvoorbeeld flink uitzetten. In onderstaande tabel zie je hoeveel pasta, rijst, couscous, aardappelen en peulvruchten je per persoon kunt aanhouden. Neem voor kleine eters de laagste hoeveelheid en voor grote eters de hoogste hoeveelheid.

Ook zijn er hulpmiddelen om precies op maat te koken. Bijvoorbeeld een keukenweegschaal of het Eetmaatje. Het Eetmaatje is handig omdat de hoeveelheden in porties staat aangegeven.

Benodigde hoeveelheden per persoon* Ongekookt Gekookt
Aardappelen 280-350 gram 4-5 middelgrote aardappelen
Rijst, couscous, bulgur, quinoa 75-100 gram 4-5 opscheplepels
Pasta, spaghetti, macaroni, mie 100-125 gram 4-5 opscheplepels
Gedroogde peulvruchten, zoals bonen of linzen 45-75 gram 2-3 opscheplepels
Peulvruchten uit blik, pot of diepvries 120-180 gram 2-3 opscheplepels

*Dit geldt voor volwassenen van 19 - 50 jaar. Kinderen, meiden in de puberteit en mensen boven de 50 jaar hebben iets minder nodig. Jongens in de puberteit iets meer. Gebruik de Schijf van Vijf voor jou-tool om te zien wat voor jou een juiste portie is.

Hoe kook je aardappelen?

Hoe kook je rijst?

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.