Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je afvallen na je 70ste?

Als je ouder bent dan 70 jaar krijg je pas het advies om af te vallen als je BMI hoger is dan 30 én als gewicht verliezen kan helpen om gezondheidsproblemen te verminderen, zoals bij diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Afvallen onder begeleiding

We raden mensen boven de 70 aan om alleen onder begeleiding van een diëtist of arts af te vallen. Als je ouder bent, heb je namelijk een lagere energiebehoefte en is het moeilijker om alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen. Het is ook van belang om bij het afvallen zo min mogelijk spiermassa te verliezen. Voldoende eiwitten nemen in combinatie met bewegen is daarom belangrijk.

Heb je een hoge BMI en wil je afvallen, neem dan contact op met je (huis)arts. De arts kan bekijken of het in jouw geval verstandig is om af te vallen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf aan de slag door erop te letten dat je niet zwaarder wordt. Dit kun je doen door gezond te eten met de Schijf van Vijf en voldoende te bewegen. Voldoende bewegen houdt in dat je minimaal 2,5 uur per week matig of zwaar intensief beweegt, verspreid over meerdere dagen. Daarnaast is het belangrijk om minimaal 2 keer per week activiteiten te doen die je botten en spieren versterken en balansoefeningen te doen. En beperk te veel stilzitten.

Vul de Schijf van Vijf-tool in om te zien hoeveel voeding je per dag nodig hebt.