Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik afvallen met smoothies, pillen of andere afslankproducten?

Wil je afvallen met smoothies of met een sapkuur? Of denk je dat afslankpillen en poeders werken om te vallen? Waarschijnlijk werkt het even, maar er kleven toch nadelen aan. De kans is groot dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als voorheen.

Afvallen met smoothies of sapjes

Sapkuren houdt in dat je alleen een bepaalde hoeveelheid vruchtensappen of thee mag drinken en verder niets. Daarom wordt ook wel van sapvasten gesproken. Van sapkuren val je af omdat je minder energie binnenkrijgt dan je nodig hebt. Enkele dagen sapkuren kan waarschijnlijk geen kwaad, maar langer dan een paar dagen sapkuren raden we af. Er wordt dan namelijk spierweefsel afgebroken en je krijgt niet voldoende voedingsstoffen binnen.

Daarnaast helpen appelazijn, grapefruitsap of citroensap niet om af te vallen. Dat deze sappen vet afbreken is een fabeltje. Er is geen enkel bewijs dat zure drankjes invloed hebben op de vetverbranding.

Afvallen met pillen en poeders

Het effect van afslankpillen en poeders om af te vallen, is niet duidelijk bewezen. Je kunt beter een gezond voedingspatroon aanleren, waardoor je op een verantwoorde en geleidelijke manier gewicht verliest.

Als je heel weinig eet doordat je een extreem afvaldieet volgt, is het vaak lastig om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen die je nodig hebt. Je kunt er dan voor kiezen om een multivitamine te nemen. Op de verpakking staat hoeveel procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) er in zit. Kies voor maximaal 100% ADH. Meer is niet nodig en ook niet beter, het kan zelfs schadelijk zijn.

Afvallen met afslankproducten

Afslankproducten zijn speciale producten die helpen bij het afvallen. Ook maaltijdvervangers vallen hieronder. Maaltijdvervangers kunnen eventueel het ontbijt of de lunch vervangen, maar zijn duurder dan een gewone voedzame maaltijd. Het belangrijkste is om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Lees meer over speciale maaltijdvervangers en bekende diëten.

Dit werkt wél

Wil je blijvend een gezond gewicht? Volg dan de adviezen van het Voedingscentrum: