Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Eet je meer van grotere porties?

Ja, als we eten aangeboden krijgen in grotere porties, zijn we geneigd om er meer van te eten. Zowel de grootte van een verpakking, als de grootte van de portie an sich heeft invloed op hoeveel je eet. Ook groter serviesgoed of bestek zorgt dat je meer eet.

Zowel kinderen als volwassenen hebben de neiging meer te eten bij grotere porties, maar bij kinderen is het effect minder groot dan bij volwassenen.

portiegrootte - moillusions.com

Het probleem van meer

Met grotere porties krijg je sneller meer calorieën binnen dan goed is voor je. Dat geldt vooral voor extra’s: producten die je sowieso niet nodig hebt, zoals koek, snoep, frisdrank en andere snacks. Kies liever voor 'gezonde' tussendoortjes.

Wat kun je zelf doen?

  1. Laat je niet verleiden tot het kopen of bestellen van meer dan je nodig hebt. Kies alleen wat je echt nodig hebt. Kies daarbij vooral voor producten uit de Schijf van Vijf.
  2. Vermijd extra grote ‘XL’ of ‘familieverpakkingen’. Ze zijn verhoudingsgewijs misschien goedkoper, maar je bent daardoor eerder geneigd om meer te eten dan goed voor je is.
  3. Gebruik een kleiner servies. Van kleinere borden en met kleinere glazen eet en drink je minder.
  4. Gebruik kleiner bestek. Een normale lepel als opscheplepel helpt je om minder eten op te scheppen en met kleinere messen, vorken en lepels eet je minder.
  5. Check het etiket voor de portieaanduiding. Op een verpakking staat niet altijd de portie die je ervan eet of drinkt. Bijvoorbeeld: biscuits waarvan er 3 in een verpakking zitten. Je bent geneigd om ze alle 3 op te eten, terwijl een portie 1 biscuit is.