Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Adviezen energiebehoeften 2022

De Gezondheidsraad heeft in augustus 2022 normen bekend gemaakt over hoeveel calorieën, oftewel energie, je met een gezond gewicht gemiddeld op een dag nodig hebt. Daarom hebben we onze informatie over energiebehoeften aangepast. Hieronder lees je meer over de belangrijkste veranderingen.

Geen individueel advies

De hoeveelheid calorieën die je lichaam nodig heeft verschilt per persoon. Dit hangt bijvoorbeeld af van je geslacht, lichamelijke activiteit, leeftijd en gewicht. Daarom kunnen we alleen een grove inschatting geven hoeveel calorieën iemand gemiddeld nodig heeft. Hier vind je een overzicht van de nieuwe gemiddelde energiebehoeften voor volwassenen en voor kinderen tot en met 9 jaar en van 10 tot en met 17 jaar. Het kan zijn dat je meer of juist minder calorieën nodig hebt dan het gemiddelde.

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

Jezelf wegen is de beste manier om te zien of je niet te veel of te weinig energie binnenkrijgt. Val je af, dan eet je minder dan je nodig hebt om je gewicht stabiel te houden. En kom je aan, dan eet je meer dan je nodig hebt om je gewicht stabiel te houden. Het is normaal dat je lichaamsgewicht kleine schommelingen maakt. Dit komt vooral door schommelingen in je vochthuishouding. Daarom kun je jezelf het beste maximaal 1 keer per week op dezelfde dag wegen. Het liefst ’s ochtends als je uit bed komt voordat je hebt gegeten en gedronken, nadat je naar de wc bent geweest en met zo min mogelijk kleding aan. Kom je aan of val je af terwijl dat niet nodig is? Zoek dan naar jouw hoeveelheden om te eten en drinken. Een diëtist of gewichtsconsulent kan je hierbij helpen.

Wat is er veranderd?

Vergelijk je de gemiddelde energiebehoefte met de oude adviezen, dan zie je kleine veranderingen in de hoeveelheid calorieën. Voor mannen en kinderen van 9 jaar oud zijn deze veranderingen in calorieën wat groter. De hoeveelheid calorieën die iemand nodig heeft wordt geschat door een formule. Omdat er nu een andere formule gebruikt is zijn de gemiddelde energiebehoeften veranderd.

Daarnaast zijn er nu energiebehoeften voor vier verschillende activiteitenpatronen bij volwassenen en drie verschillende activiteitenpatronen bij kinderen. Hoe actiever je bent, hoe meer calorieën je verbruikt. Hoe actief je bent wordt uitgedrukt in de PAL-waarde. PAL staat voor 'Physical Activity Level'. In het Nederlands 'niveau van lichamelijke activiteit'. Eerder werden er verschillende PAL-waardes voor een inactieve en actieve leefstijl voor mannen en vrouwen gebruikt. Nu worden dezelfde gemiddelde PAL-waardes gebruikt. De hoeveelheid extra energie voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is veranderd.

En tot slot worden de energiebehoefte nu voor meer verschillende leeftijdsgroepen gegeven. Voor kinderen wordt de energiebehoefte nu bijvoorbeeld per leeftijd gegeven. Voor kinderen tussen de 0 en 5 maanden oud worden geen gemiddelde energiebehoefte meer gegeven, omdat een baby op deze leeftijd naar behoefte drinkt. Wanneer we kijken naar hoeveel en wat je kunt eten zorgen de nieuwe adviezen niet voor grote veranderingen. Voor 2 leeftijdsgroepen zijn er wel kleine wijzigingen. Hieronder lees je daar meer over.

Veranderen de dagelijks aanbevolen hoeveelheden?

Voor mannen van 50 tot 69 jaar en voor kinderen van 9 tot 13 jaar veranderen de dagelijks aanbevolen hoeveelheden. Dit komt omdat de range in wat mensen in deze groepen nodig hebben meer varieert volgens de nieuwe adviezen. Wat verandert er precies?

  • Voor mannen van 50 tot en met 69 jaar adviseren we nu 5 tot 7 sneeën brood, in plaats van 6 tot 7 sneeën. De smeer- en bereidingsvetten worden 50 tot 65 gram, in plaats van 65 gram.
  • Voor meisjes van 9 tot en met 13 jaar adviseren we nu 3 tot 5 sneeën brood, in plaats van 4 tot 5 sneeën. De smeer- en bereidingsvetten worden 30 tot 40 gram, in plaats van 40 gram.
  • Voor jongens van 9 tot en met 13 jaar adviseren we nu 3 tot 6 sneeën brood, in plaats van 5 tot 6 sneeën. De smeer- en bereidingsvetten worden 30 tot 45 gram, in plaats van 45 gram. De porties aardappel of graanproducten gaan naar 3 tot 5 porties, in plaats van 4 tot 5 porties.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor andere leeftijdsgroepen veranderen niet.

Hoe zit het met 2000 calorieën voor vrouwen en 2500 calorieën voor mannen?

Op veel plekken zie je het advies om als vrouw ongeveer 2000 calorieën te eten en drinken en als man ongeveer 2500 calorieën. Deze 2000 calorieën zie je ook terug op etiketten van voedingsmiddelen. Dit wordt gebruikt als referentie-inname. Ook deze adviezen zijn gemiddelden. Hoeveel calorieën jij kunt nemen is uiteindelijk erg persoonlijk. Het belangrijkste is om uit te gaan van de weegschaal. Blijf jij op gewicht? Dan neem jij de hoeveelheid calorieën die je lichaam nodig heeft om jouw gewicht stabiel te houden.